ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göteborg kan få nytt system för lånecyklar

Madeleine Korneliusson · 17 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013

Ett nytt lånecykelsystem utan cykelstationer där man kan parkera cykeln var som helst. Det skulle kunna bli verklighet i Göteborg. Nu vill trafikkontoret undersöka lånecykelsystemets framtid och en möjlig utökning till Hisingen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Det var under onsdagens sammanträde i trafiknämnden som förslaget om en ny förstudie kommer att tas upp. Trafikkontoret vill undersöka möjligheterna till ett så kallat flytande lånecykelsystem på Norra Älvstranden.

– Tanken är att vi på ett avgränsat område där vi i dag inte har Styr & Ställ testar en annan typ av system utan fasta stationer. Det är den idén som politikerna ska ta ställning till. Fördelarna med det är att man kan ställa cykeln var man vill utan att behöva ta den till en station. Man ser var cyklarna är via GPS och låser upp och låser cyklarna med hjälp av sin telefon. Det är ett system som bland annat används i en del tyska städer, säger Malin Andersson, enhetschef på trafikkontoret.

Bakgrunden till förslaget grundar sig i att Göteborgs stad nu vill utöka det hyllade lånecykelsystemet Styr & Ställ till fler stadsdelar, och då främst till Hisingen.

Men enligt trafikkontoret ser man just nu ingen möjlighet till att bygga ut systemet med den rådande upphandlingen med Styr & Ställs ägare, JCDecaux, som finansierar cykelsystemet med att sälja reklamplatser i centrala Göteborg.

– Att utöka lånecykelsystemet i någon större omfattning och till andra geografiska områden har vi inte finansiering för idag. Men att testa en annan teknisk lösning för cyklarna, i mindre skala, kan möjligöra andra finansieringsformer , säger Malin Andersson.

I grund och botten syftar alltså förstudien till att undersöka vad som kan hända med Göteborgs lånecykelsystem då avtalet med JCDecaux löper ut 2017.

– Vi vill absolut inte ha två system som inte är kompatibla med varandra. Göteborgarna tycker jättemycket om Styr & Ställ och vi vill inte göra det svårare för dem. Vi vill självklart ha ett så klokt system som möjligt, säger Malin Andersson.

Men på JCDecaux riktar man nu kritik mot trafikkontorets förslag.

– Staden får så klart göra vilka utredningar de vill. Det jag vänder mig mot är att man drar slutsatser om vad vi kan och inte kan göra. Vi är både villiga och har kapaciteten till att bygga ut Styr & Ställ, bara vi får reklamplatser och de reklamplatserna finns, säger JCDecauxs vd Magnus Heljeberg, som även är kritisk till ett flytande lånecykelsystem.

– Problemet med det är att det ökar chanserna cyklarna försvinner. De ställs här och där och i värsta fall tas cykeln med hem.

Men enligt Malin Andersson handlar frågan inte alls om att staden skulle vilja avveckla Styr & Ställ inför en möjlig utbyggnad.

– Vi är jättenöjda med Styr & Ställ och det kan absolut hända att fasta stationer är det bästa för användarna i Göteborg . Det vet vi inte än och det är det som vi vill testa.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro