ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göteborgare sämst på grannsamverkan

Moa Kärnstrand · 18 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sommar betyder semes­ter, lata dagar – och inbrott. Men med grannsamverkan kan ett av fyra inbrott undvikas, visar en färsk rapport från Brå.Göteborgarna är dock sämst på att samverka.Bostadsinbrotten ökade med 26 procent i Västra Götaland under de första månaderna i år. Och många inbrott är att vänta när semestrarna drar i gång efter midsommar.Men nu visar en internationell rapport som svenska Brottsförebyggande rå­det (Brå) deltagit i att samverkan mellan grannar i bostadsområden kan förhindra vart fjärde inbrott. Och både Malmöbor och stockholmare hjälper gärna sina grannar – men i Göteborg har man halkat efter.– Vi upplever att Göteborgspolisen inte har uppmärksammat hur viktigt det här är, säger Jan-Peter Alm på Svenska stöldskyddsföreningen.Hos Frölundapolisen, som har många villaområden i sitt distrikt, har man dock satsat stort på just grannsamverkan. I dag finns en polis som bara jobbar med kontakt med grannföreningarna.– Det är ofta samma individer som gör flera inbrott, och då hjälper det om man kan hålla koll i ett bostadsområde, säger närpolischef Lennart Ronnebro.

Så undviker du inbrott

• Skaffa ordentliga lås, ­fram-­för allt på altandörrar och fönster. • Se till att du har ett larm som är kopplat till en larmcentral. Berätta också för dina grannar att du satt in ett kopplat larm.• Vill du starta en grann­sam­verkansgrupp i ditt område, ta kontakt med din närpolis.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro