ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göteborgare sämst på grannsamverkan

Moa Kärnstrand · 16 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Vad gör du för att undika inbrott på semestern? Victor Fuentes, 24, servitör, och Evelin Fuentes, 22, servitris, Göteborg, med syskonbarnen Amanda, 3, och Yandel, 1. – I första hand ber jag en familjemedlem att gå dit och titta till bostaden lite då och då. Det är bra att meddela någon granne man litar på om man ska åka bort, säger Evelin.

Vad gör du för att undika inbrott på semestern? Victor Fuentes, 24, servitör, och Evelin Fuentes, 22, servitris, Göteborg, med syskonbarnen Amanda, 3, och Yandel, 1. – I första hand ber jag en familjemedlem att gå dit och titta till bostaden lite då och då. Det är bra att meddela någon granne man litar på om man ska åka bort, säger Evelin. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Sommar betyder semes­ter, lata dagar – och inbrott. Men med grannsamverkan kan ett av fyra inbrott undvikas, visar en färsk rapport från Brå. Göteborgarna är dock sämst på att samverka.Bostadsinbrotten ökade med 26 procent i Västra Götaland under de första månaderna i år. Och många inbrott är att vänta när semestrarna drar i gång efter midsommar.

Men nu visar en internationell rapport som svenska Brottsförebyggande rå­det (Brå) deltagit i att samverkan mellan grannar i bostadsområden kan förhindra vart fjärde inbrott. Och både Malmöbor och stockholmare hjälper gärna sina grannar – men i Göteborg har man halkat efter.– Vi upplever att Göteborgspolisen inte har uppmärksammat hur viktigt det här är, säger Jan-Peter Alm på Svenska stöldskyddsföreningen.

Hos Frölundapolisen, som har många villaområden i sitt distrikt, har man dock satsat stort på just grannsamverkan. I dag finns en polis som bara jobbar med kontakt med grannföreningarna.– Det är ofta samma individer som gör flera inbrott, och då hjälper det om man kan hålla koll i ett bostadsområde, säger närpolischef Lennart Ronnebro.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro