ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göteborgarnas fusk fördubblat

Johanna Ohlson · 14 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Försäkringskassan i Västra Götaland har polisanmält mer än dubbelt så många i år jämfört med förra året.

Flest anmälningar rör tillfällig föräldrapenning. Försäkringskassan har satsat extra resurser under året för att komma åt fusket. Framför allt har man kontrollerat de uppgifter som lämnas av föräldrar som är hemma för vård av barn och får tillfällig föräldrapenning. De kontrollerna kommer att fortsätta under 2008.

– Eftersom vi hittar så många som lämnar felaktiga uppgifter i den här gruppen kommer kontrollerna att fortsätta, säger Svante Johnsson, kvalitetschef på försäkringskassan i Västra Götaland.

När det gäller tillfällig föräldrapenning har antalet anmälningar ökat från 38 förra året till 179 i år. Svante Johnsson misstänker att fusket varit lika utbrett tidigare men att det saknats resurser för att komma åt det. Att så många fuskar med just föräldrapenningen tror han beror på att det är enkelt att få de pengarna utbetalade. – För vissa innebär det en frestelse.

Cirka 20 procent av Försäkringskassans ärenden kontrolleras. När uppgifterna inte stämmer görs en utredning. Om det finns misstanke om brott görs en polisanmälan.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro