ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göteborgs farligaste vägar

Moa Kärnstrand · 17 Dec 2012
Uppdaterad 17 Dec 2012
Göteborgs farligaste vägar

Göteborgs farligaste vägar


Här är Göteborgs farligaste vintervägar. På Kungsbackaleden inträffade 22 olyckor – på bara en vinter. – Folk håller inte avstånden på infartslederna, säger Lennart Hjelm, chef för trafikpolisen i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Siffran ovan för Kungsbacka- leden kommer från den kalla vintern 2009–2010, då vi fick räkna tre dödsolyckor i stadstrafiken. Snö och kyla betyder fler olyckor på vägarna. 

Under förra vintern skedde närmare 400 trafikolyckor i Göteborg och på de stora infartslederna in mot och ut från stan, 22 av dem allvarliga. Det visar siffror från polisens och Trafikverkets gemensamma databas över olyckor med motorfordon.

– Det vanligaste är att bilar blir påkörda bakifrån. Man håller inte avstånden på de stora lederna, säger Lennart Hjelm, chef för trafikpolisen i Göteborg. 

Det syns också tydligt i statistiken. 

Runt 40 procent av olyckorna de senaste tre åren är just så kallade upphinnandeolyckor. Den näst vanligast olyckstypen är singel-olyckan. 

Hjelm menar att vintertrafikanterna ofta inte inser att man måste anpassa farten efter omständigheter och sakta ner när det exempelvis snöat.

– Framför allt på morgnarna brukar det vara problem, säger han. 

Hårdast drabbad i Göteborgsområdet, om man tittar på de tre senaste vintrarna, är Kungälvsleden, där man räknat till sammanlagt 70 olyckor under de senaste tre vintrarna. 

– Den är väldigt trafikerad på mornarna, säger Hjelm.

Bland de gator som inte är de stora lederna ligger Bergsjövägen i topp av de hårdast drabbade av trafik-olyckor, men nästan 20 de senaste tre vintrarna.

Polisens statistik är dock inte helt tillförlitlig. För de senaste tre vintrarna är det över 100 trafikolyckor där man inte registrerat någon plats, så de hamnar utanför den geografiskt knutna statistiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro