ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göteborgs gladaste ettor får varsin dator

Moa Kärnstrand · 14 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Christina Blom


• Ettorna och tvåorna på Älvängenskolan gör äldre elever gröna av avund • De har nämligen fått laptoppar – varsin egen – i ett helt unikt projekt

klar

Artikellänk är kopierad

Barn ska lära sig skriva och läsa med papper, penna och bok. Det har länge varit den gängse uppfattningen. Men i Ale kommun har man i stället gett lågstadiebarnen varsin egen dator.– Det handlar om att skriva sig till läsning, förklarar rektor Lena Strand på Älvängenskolan.

Projektet är det enda i sitt slag i Sverige där skol­elever får egen dator från år ett. På Älvängenskolan har alla andraklassare datorer, som de haft sedan ettan. – Det finns forskning som visar att när barnen själva får välja lär de sig skriva först och läsa sen, säger Lena Strand.

Och skriver man på datorn blir det ju automatiskt fina bokstäver, som är lätta att läsa – också för klasskompisen.– För datorerna betyder inte att barnen sitter själva, de samarbetar ändå.Datorerna är med på varje lektion, men man arbetar med vanliga läroböcker också. Hanna

Andréasson har precis börjat skriva en berättelse om en tokig familj.– Det är lättare att skriva på datorn än vanligt, då behöver man inte hålla på ett speciellt sätt hela tiden, säger hon.

Men datorn är också en sträng maskin.– När man stavar fel blir det guppiga små röda streck, det är jobbigt. Då kan man försöka ändra.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro