ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göteborgs kommun föreslår könsneutrala toaletter

Tobias Andersson Åkerblom · 28 Aug 2014
Uppdaterad 28 Aug 2014

Göteborgs kommun har låtit undersöka HBTQ-personer livsvillkor i staden. Nu föreslås bland annat nya offentliga toaletter och omklädningsrum, skyddade boenden och en regnbågsfärgad fritidsgård.

klar

Artikellänk är kopierad

I kommunens nya rapport ”Normbrytande liv” finns 22 rekommendationer som staden bör genomföra för att förbättra HBTQ-personers livsvillkor i Göteborg. Det gäller både utbildning, nya rutiner och mer konkreta satsningar.

En av dem är specifika mötesplatser som är riktade mot hbtq-personer, som en fritidsgård, kulturhus eller mötesplats för äldre. Men kommunalrådet Thomas Martinsson (MP) tycker inte nödvändigtvis att kommunen bör ta initiativ till det.

– Jag vet inte om kommunen ska vara den som går in och skapar en ungdoms- eller fritidsgård som bara har det perspektivet, säger han.

Samtidigt behövs det många flera platser där HBTQ-personer kan vara öppna med sin identitet, enligt RFSL.

– Heterosexuella människor kan vara det öppet utan bli utsatta för hat, hot eller våld, och det kan inte HBTQ-personer, säger Finn Hellman, ordförande för RFSL Göteborg.

I Stockholm har RFSL tagit initiativ till fritidsgården Egalia för HBTQ-personer, med stöd av kommunen. Ett liknande upplägg skulle kunna vara aktuellt i Göteborg, enligt Thomas Martinsson.

– Som det är nu så gör vår förening redan i nuläget mer än vi förmår så det måste till mer resurser i sådana fall, säger Finn Hellman.

Rapporten föreslår även att offentliga toaletter och omklädningsrum ses över och ges könsneutrala varianter. I ett första steg har kommunen börjat inventera var de finns idag, som en del av en bredare tillgänglighetsinventering.

Ett annat förslag är jourverksamhet och skyddade boenden för våldsutsatta HBTQ-personer. Även det har kommunen börjat arbeta med, enligt Thomas Martinsson (MP).

– Det är på gång att tas in i handlingsplanen för våld i nära relationer och i förlängningen så kommer det att bli en lösning på det, säger han.

Rapporten kommer att tas upp på kommunens HBTQ-råds nästa möte i oktober – efter det kommer politikerna att bestämma sig vilka förslag de vill gå vidare med.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro