ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göteborgs nya scen byggs med crowdfunding

Moa Kärnstrand · 30 Okt 2013
Uppdaterad 30 Okt 2013
Göteborgs nya scen byggs med crowdfunding

Göteborgs nya scen byggs med crowdfunding


Här byggs Göteborgs nya scen - för allas pengar. Än finns chans att köpa till exempel möjligheten att namnge en egen rätt på menyn. Andra Långgatans nästa kulturinstitution finansieras av crowdfunding.

klar

Artikellänk är kopierad

Crowdfunding för att finansiera satsningar är fortfarande relativt ovanligt i Sverige, men det hindrade inte gänget bakom Andra Långgatans nya scen 2Lång från att testa. – Men vi kallar det folkfinansiering. Vi har gått ut med en meny där folk kan få köpa en stol eller en toalett eller en dörr, säger Frida Sundström från Improverket, en av initiativtagarna. Man kan också köpa att få en valfri bild uppsatt på väggen, att få göra sitt handavtryck i lokalen eller att få namnge något på kaféets meny. – Fyra har köpt den. En kommer till exempel att namnge en toast, säger Frida Sundström. Priserna ligger mellan 150 kronor upp till 32 000 kronor, för det senare får man en "Stjärnstatus" vilket innebär gratis inträde till alla 2Lång:a egna föreställningar och kurser för alltid, en önskelåt spelad live på invigningsfesten på lördag och en signerad bild av sig själv uppsatt. Bland annat. För den något billigare prislappen 12 000 kan man köpa en privat talkshow om sig själv, hemma i sitt kök, framförd av teatergruppen Pekkaris Kök. – De finns fortfarande att köpa och det mesta annat också. Pengarna blir donationer som går till byggandet av teatern. Enligt Frida har metoden funkat bättre än vad de trodde att den skulle. – Och det är ett väldigt roligt sätt att jobba på. Man blir peppad när man ser att det kommer in pengar. De som betalat är vanligt folk - redan 400 stycken. Ändå räcker inte de 130 000 man fått in för att finansiera hela bygget. – Vi har spräckt budget flera gånger. Det kommer att kosta 300 000 i slutändan. De nya teatern ligger i lokalen där Tommys Livs tidigare låg. Dagtid kommer lokalen att vara ett kafé. Kvällstid ska det hållas kurser i de två kursrummen och föreställningar på scenen, som tar 120 personer. – Vi kallar det kvartersscen för nöje och kultur. Det kan vara musik också, men scenen passar inte riktigt för spelningar med full sättning eftersom vi har grannar.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro