ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Göteborgs resultat halveras – två år i rad

Tobias Andersson Åkerblom · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014

Resultatet för Göteborgs kommun och dess bolag har halverats två år i rad. En åldrande och ökande befolkning leder tillsammans med nybyggen av både skolor och stadsdelar till en ansträngd ekonomi.

klar

Artikellänk är kopierad

På onsdagen ska kommunstyrelsen behandla stadsledningskontorets rapport, som ger en prognos över stadens ekonomiska resultat för 2014.

Det väntas landa på mellan 600 och 700 miljoner kronor – mindre än hälften av förra årets resultat. Det är dessutom bättre än väntat – i budgeten hade majoriteten räknat med ett underskott på 400 miljoner.

”Detta var bland annat till följd av en rad strategiska satsningar som staden gjort på grund av att vi växer och då får puckelkostnader”, skriver kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) till Metro.

Hon menar att tidigare års resultat var ovanligt höga, bland annat på grund av försäljningar av bolag, och påpekar även att staden har bra betyg från kreditvärderingsinstitut. Även Jonas Ransgård (M) menar att ekonomin är stabil – men att det är för att konjunkturen i Sverige generellt har blivit bättre som vi inte går back i år. I och med skattesatsen är högre än i både Stockholm och Malmö borde göteborgarna också kunna förvänta sig en högre service, menar han.

– Tyvärr är det tvärtom så att Göteborg i jämförelse med de övriga storstäderna har sjunkande skolresultat, lägre bostadsbyggande och sämre hemtjänst.

Stadens ekonomidirektör Eva Hessman menar att ekonomin ansträngs dels av det långsiktiga problemet med en åldrande befolkning – och dels kortsiktigt av att staden växer.

– Nu har ju vi väldigt mycket samtidigt, vi har både en ökande befolkning och ett ökat tryck på kommunala tjänster, plus att vi också står inför väldigt stora stadsutvecklingsprojekt. Vi ska ju bygga Älvstaden och vi har Västsvenska paketet, och vi har dessutom stora behov av att bygga i våra kärnverksamheter, som förskola och grundskola, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro