ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTINR Biokomplex äntligen öppet

Stockholm · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det har tagit 17 år och en kvarts miljard för Filmstaden Bergakungen att bli verklighet, men i helgen öppnar portarna. Nu hoppas SF att biokomplexet ska vända den negativa biotrenden.

Först var tanken att Bergakungen skulle ligga insprängt i berget bakom Götaplatsen. Men det blev för dyrt. Planerna flyttades då till Lorensbergsparken men inte heller där blev planerna verklighet. Även på Skånegatan, där Bergakungen nu ligger insprängd, möttes projektet av problem. Flera överklaganden i byggnadsnämnden gjorde att bygget fick skjutas upp vid ett flertal tillfällen. Men nu med salongerna väl på plats är förhoppningarna stora på vad SF själva kallar framtidens biograf. Ett av de nya inslagen är en restaurang med fullständiga rättigheter. – Det har aldrig funnits i anslutning till en bio på det här sättet tidigare, det är vi först med i Sverige, säger Magnus Blomberg, regionchef på SF Göteborg. Tanken är att man ska få besökarna att stanna på bion även efter att filmen är slut. – Istället för att slussas ut på en bakgata kommer man tillbaka in på bion och kan se en film till om man vill. Eller diskutera filmen över en fika eller en middag. Antalet som går på bio har minskat de senaste åren och det har talats om en kris i branschen. Men det har inte påverkat SFs satsning. – Vi ser att biotrenderna går upp och ner beroende på vilka filmer som går. Men vi tror på Göteborg och på att vi ska kunna öka marknaden här, säger Magnus Blomberg.

Johanna Ohlson

Bildtext: Med lyx och flärd ska biobesökarna lockas tillbaka. En särskild vip-salong är inredd med 44 sköna skinnfåtöljer och egna bord. Vid vissa föreställningar kommer besökarna även ha tillgång till bar.

Bergakungen i siffror

Yta: 10 000 kvadratmeter Salonger: 14 Platser: 2260 Största duken: 18x7,6 meter Film som snurrar i projektorerna:170 000 meter/dag.

Historia:

1989 Idén till Bergakungen dyker upp 2002 SF går in i projektet 2004 Första spadtaget tas 2005 Första sprängningen görs 2006 Bergakungen öppnar

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro