ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTINR: Hallå där Åke Bruce

Stockholm Fredrik Beckman · 24 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Professor vid livsmedelsverket som tycker att svensken fortfarande äter för lite bröd, ”6-8 skivor om dagen” är en devis som borde göras till heders igen.

Jag är helt stillasittande kontorsråtta. Om jag skulle äta åtta smörgåsar varje dag skulle jag svälla upp som en ballong. – Det beror på hur du äter i övrigt. Det är ett helhetsperspektiv och spannmålsmängden i sex till åtta skivor behöver man.

Men går det inte lika bra med gröt? – Jo. Men det blir ganska mycket gröt, och gröt äter man oftast bara en gång på en dag. Då måste det bli flera portioner. Och havre i all ära, fullkornsråg och vete behövs också. Fast hederlig svensk välling kan också vara bra, men det blir mycket.

Min gympalärare i högstadiet sa att man fick mer illaluktande armsvett om man åt mycket bröd. Stämmer det? – Nej, det har jag inte hört. Men det kan finnas komponenter om du äter jästtabletter. Det kan gå ut i svetten, eller vitlök. Men bröd tror inte är sannolikt.

Så här i diettider, borde ni inte gå ut med en typ ”6-8-metoden” för att få folk att äta smörgås? – Vi vill nog inte tala om dieter. En väl sammansatt kost innehåller det man behöver. Välj nyckelhålsmärkt och följ kostcirkeln, är en bra regel. Fredrik Beckman

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro