ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTINR: Hallå där Leif Hemmingsson

Stockholm Fredrik Beckman · 13 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

polisinspektör i Västernorrland, där var femte polis inte klarat eller gjort det obligatoriska skjutprovet. Och nu hotas bli av med tjänstepistolen?

Jag trodde alla i Västernorrland jagade. Ni måste väl vara skitbra på att skjuta? – Påståendet att alla kan jaga får du nog ta tillbaka. Det är några som jagar, men vi har inte samma problem med semestrar i september, vid jakten, som tidigare. Nej, vi håller på att reda ut hur många som snarast måste göra skjutprovet. Det rör sig om ett 50-tal.

Vad ska de här poliserna använda nu? Träpinne och ropa pijäng, pijäng när de skjuter? – Nej, alternativet är att de inte kan fortsätta tjänstgöra ute hos allmänheten. Men alla kommer att lyckas med provet, om man bara deltar. Och inte prioriterar bort det. Nu får de till och med övertid för det här. De som är in tjänst måste ha gjort det inom en vecka. De som är på semester måste ha avlagt provet inom en vecka efter de kommit tillbaka.

De kanske inte behöver vapen. Om de är så dåliga på att skjuta så tyder det väl på att de inte behövt dra vapnet så ofta? – Ingen är dålig på att skjuta. I kompetensproven är många stressmoment inlagda som liknar verkligheten. Det krävs att man kan skjuta inom bråkdelen av en sekund när en kniv blixtrar till.

Signalen till ”buset” är ju: spring bara lite i zick-zack så träffar polisen ändå inte? – Den signalen hoppas jag ingen ska uppfatta det som. Poliserna ska träffa inom 15 centimeter från 25 meters håll. Om de inte klarar alla i en serie på fem skott blir de underkända.

Fredrik Beckman

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro