ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTINR: Hallå där…

Stockholm Christian Egefur · 15 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Inger Pehrson, generalsekreterare för Sveriges Nötköttsproducenter, som har infört ett ”Bäst efter” datum på svenskt nötkött.

Varför har ni infört det här? – Ja, det är inte vi utan ICA, men det är för att kött blir mörare om man lagrar det längre och det har inte alltid hunnit ske när folk köper hem det.

Jag har fått tag på en fin kalvbog från 1962 som jag tänkte plocka fram vid något fint tillfälle. Har du några serveringsförslag? – Det finns både bäst efter och bäst före… Tänk det som rött-grön-rött, där man skall äta på grönt. Det är ju av hygieniska skäl inte bra att äta det för sent.

Men var går gränsen mellan mör och rutten då? – Ja du. Det är beroende på förvaringstemperatur. Är den låg håller sig köttet längre, men i kylskåp kanske 2-3 veckor.

Borde vi inte alltså ha en ”bäst mellan” märkning? – Ja, det ligger nog något i det. Ett ”bäst mellan” datum. En Metro-datering? Det kanske gäller människor också?

Hur rädd ska man vara för gammalt kött? – Så länge det inte är grönt och vandrar iväg själv är det ingen fara. Nej, men vi är fixerade vid bäst-före markeringar idag. Det är ju bara en rekommendation. Våra sinnen är väl utvecklade, så man bör lita på dem. Luktar, ser eller smakar det konstigt så undviker man det.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Christian Egefur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro