ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTINR: Islam i folkhemmet

Stockholm Fredrik Beckman · 25 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Från radikal islam till att se islam som en privatsak. I filmen ”Islams barn i folkhemmet” skildrar filmarna Renso Aneröd och Bo Harringer spännvidden bland muslimer i det svenska folkhemmet. Bakgrunden till filmen är att de två filmarna tyckte att många muslimer radikaliserats efter terrorattackerna 11 september. Och att de filmer om muslimer som gjordes var gjorda utifrån aningen rädsla för islam, eller rädsla för att stöta sig med religionen. – Filmer om muslimer är antingen med dolk kamera i syfte ”att hänga ut dem” eller så är det någonting under ramadan och allt är trevligt. Vi ville få en större bredd, säger Bo Harringer. De medverkande ville visa att de var goda exempel. – Jag ville visa att en bokstavstroende muslim kan smälta in i samhället. Det gå också om man har skägg eller slöja, säger Ahmed al-Jazrawe. Han ser sig som bokstavstroende radikal muslim. Under den tid som filmen spelades in förändrades han. - Tidigare hade jag en mer militant ideologi. Men jag märkte att militant islam inte fungerade Nu praktiserar jag religion och förkastar den militanta vägen. Vad tillför du det svenska folkhemmet? – Jag betalar skatt och arbetar. Jag följer lagen här och bidrar som alla andra. Men jag bidrar också till ett mångkulturellt samhälle. Anahita Naser, som också med verkar i filmen, har en helt annan syn på islam än Ahmed. – Jag är emot religion och islam. Religion är en privatsak och jag är mot när man använder religion politiskt. – Jag är som en svensk tjej. Har ett eget liv som ingen styr, inte mina föräldrar, inte min man. Även hon vill vara ett gott exempel. – Jag ville visa att det finns många som mig. Jag fick en möjlighet att visa att vi inte är terrorister bara för att vi är från ett muslimskt land.

Fakta I ”Islams barn i folkhemmet” skildras sex unga muslimer från Göteborg som har valt olika vägar att förhålla sig till sin tro. Alla har åsikter om islam, integration, världen och Sverige. Några följer sharia, Andra kämpar mot islams regler. Filmen visas imorgon på svt2 kl 20.00

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro