ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTINR Ny skatt på lånedatorer hot mot IT-branschen

Stockholm · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är det slut på de skattefria lånedatorerna. De nya reglerna kommer att innebära ökade kostnader för både anställda och arbetsgivare. Från och med årsskiftet ska alla som hyr dator genom sin arbetsplats betala skatt för en löneförmån på 200 kronor i månaden. 650 000 svenskar har redan idag en hem-pc och kommer att beröras av de nya reglerna. – Det är en schablonregel som gäller för alla, även de som har en dator sedan tidigare, säger Mikael Sindahl på Skatteverket. Inom IT-branschen befarar man en kraftig nedgång och manifesterade igår mot de nya reglerna. De räknar med att 4400 personer kommer att riskera uppsägning. – Det är inte bara hårdvaruåterförsäljare som drabbas utan även speditörer och supportföretag för att nämna några, säger Richard Claesson på Office, en av organisatörerna av manifestationen. Efter manifestationen överlämnades en skrivelse till finansminister Anders Borg med branschens tolkning av de nya reglerna och ett förslag på förändring.

Johanna Ohlson

Fakta: För företag/arbetsgivare innebär de nya reglerna en extra kostnad på cirka 64 kronor i månaden per anställd och dator. För den enskilda/arbetstagaren innebär de nya reglerna en kostnad på mellan 60 och 100 kronor i månaden beroende på hur hög skatt man betalar.

Källa: Skatteverket

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro