ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTINR – Sex- och samlevnad: Akut p-piller

Stockholm Susanna Mattsson · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Försäljningen av akut p-piller eller ”dagen efter”-piller har ökat stadigt sedan pillren blev receptfria 2001. Ändå syns ingen minskning i antalet aborter. – Man kan inte säga att det har blivit en flopp, men det har inte blivit så bra som vi hade hoppats. Vi trodde faktiskt att det skulle märkas på aborttalen, säger Tanja Tydén, barnmorska och professor i omvårdnad vid Uppsala universitet. Bland tonåringar märks tvärt om en ökning i antal aborter, trots att de allra flesta kan få pillren gratis på ungdomsmottagningen. – Ett piller kostar närmare 200 kronor, det är jättemycket pengar för en tonåring. Oskyddade samlag händer oftare i helgerna när ungdomsmottagningen är stängd. Och pillret ger absolut bäst effekt om det tas under första dygnet efter ett samlag, säger Tanja Tydén. På ungdomsmottagningen väst i Göteborg är efterfrågan på akut p-piller störst på just måndagar. – Man kan se lite trender i det. Under lov eller efter helger är det flest som kommer och frågar. På måndagar kommer kanske en fyra-fem stycken, säger barnmorskan Lena Sonesson. Trots att vissa kanske struntat i andra preventivmedel tycker hon inte att akut-pillren missbrukas. – Är man yngre har man kanske en kille en månad och så råkar man ha sex utan skydd en gång. Men sedan kan det dröja ett halvår tills nästa gång man är sexuellt aktiv, säger hon. Alla som fått dagen efter-piller på ungdomsmottaningen får komma tillbaks för ett graviditetstest och erbjuds att komma på preventivmedelsinformation. – Vi som arbetar på ungdomsmottagningarna tycker att akut p-piller är en jättebra nödlösning och informerar alla om att det finns, säger Lena Sonesson Hon får medhåll av Tanja Tydén, som dock understryker att det är ett sämre alternativ än att använda preventivmedel regelbundet. – Ett akut p-piller innehåller en verklig högdos av gulkroppshormon, lika mycket som i 50 minipiller, säger hon. En undersökning bland universitetsstuderande kvinnor i Uppsala visar att 22 procent av kvinnorna tagit dagen efter-piller 1999, då de var receptbelagda. År 2004 var den siffran 52 procent. Men att kvinnor i någon större utsträckning skulle ha ersatt vanliga preventivmedel med akut-piller, tror Tanja Tydén dock inte. –De studier som gjorts visar inga tecken på det. Men tidigare var man tvungen att skaffa tid hos barnmorska eller gynekolog för att få ett recept och sedan hämta ut det. Allt inom loppet av tre dagar. Ofta gick det inte ens att få en tid så snabbt.

BILDTEXT: På Pinfo - preventivmedelsinformationen på ungdomsmottagningen får unga tjejer lära sig mer om preventivmedel. ”Vi informerar alltid om att akut p-piller finns som en nödlösning”, säger barnmorskan Lena Sonesson (tv), här tillsammans med barnmorskekollegan Johanna Rendmar.

FAKTA: Akut p-piller Metro har fått många läsarfrågor om akut p-piller. Här svarar vi på några vanliga frågor.

• Hur fungerar akut p-piller? Pillren innehåller gulkroppshormon som förhindrar eller förskjuter ägglossningen.

• Hur effektiva är de? Pillret ska tas inom 72 timmer. Ju fortare man tar dem desto effektivare är de. Under första dygnet är effekten 95 procent, andra dygnet 85 procent, tredje dygnet 57 procent. Tar man p-piller regelbundet är effekten 99,5 procent.

• Vad är det för skillnad på vanliga p-piller och akut p-piller? Vanliga p-piller tas regelbundet och ger större säkerhet. Akut p-piller innehåller inte heller östrogen.

• Vilka biverkningar finns? Biverkningar är relativt ovanliga, men illamående, huvudvärk, bröstspänningar, utebliven eller förskjuten mens eller mellanblödningar kan förekomma.

• Vad är skillnaden mellan abort-piller och akut p-piller? Abortpiller används för att avsluta en oönskad graviditet. Akut p-piller tas för att förhindra graviditet. Källa: RFSU, Tanja Tydén

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro