ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTINR – Sid 3: Sista versen för bildrörs-tv:n.

Stockholm Susanna Mattsson · 28 Jun 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Just när vi trodde att vi kunde räkna ut den gamla bildrörs-tv:n gör den ett sista ryck. Flera tillverkare satsar nu på en plattare variant av den gamla klumpen. Men om fem år räknar branschen med att bara sälja plasma och LCD-apparater.

Den nya bildrörs-tv:n fungerar med precis samma teknik som tidigare. Men är 33 procent plattare, vilket innebär att den får plats i en vanlig bokhylla. Anders Appelqvist, vd för branschorganisationen CE Konsumentelektronikbranschen, tror att den nya storleken kommer att förlänga livet för bildrörs-tv:n. Men inte för all framtid. – När priserna på de nya LCD och plasma-skärmarna kommer ner i samma prisnivå kommer folk att välja den nya tekniken. Redan idag dominerar de platta tv-apparaterna marknaden. Flera tillverkare har redan slutat att tillverka bildrörsapparater. 2010 tror Anders Appelqvist att den gamla bildrörs-tv:n är borta för gott. Oavsett storlek. – Den gamla tv:n har en stor fördel, att den är oerhört billig. Men priserna på de platta tv-apparaterna sjunker för varje år som går. Från att ha kostat osannolika 120 000 kronor när de kom i början av seklet kan de nu köpas för under 10 000 kronor. Nu när vi går mot slutet av bildrörs-eran, kan man vänta sig att priserna sjunker ännu mer på de gamla apparaterna? – Nej, de tror jag inte. De är så billiga nu att jag tror de är nere i tillverkningskostnad. JOHANNA OHLSON

TV-historia:

1956 börjar de reguljära tv-sändningar i Sverige 1958 ökar antalet sålda tv-apparater i samband med fotbolls-VM 1969 får Sverige får sin andra tv-kanal 1970 inleds färgtv-sändningarna 1987 startar TV3 sina sändningar via satellit 1997 fattade riksdagen beslut om att digitala sändningar i marknätet skulle inledas. 2005 inleds släckningen av det analoga marknätet. 2010 förväntas bildrörs-tv:n ha lämnat marknaden.

Källa: svt.se

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro