ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTINR – Sid 6: Charlie Christensen

Stockholm Susanna Mattsson · 27 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För drygt tio år sedan hade seriesmakaren Charlie Christensen tröttnat rejält på sin supande, sarkastiska och kvinnotokiga skapelse Arne Anka. Han lät ankan bli berömd och lyckligt gift och så gick en epok i graven. Christensen började mastodontprojektet med att göra tecknad version av Frans G Bengtssons vikingaepos ”Röde orm” och få trodde att Arne någonsin skulle få se dagens ljus igen. Men så hände någonting. Arne dök plötsligt upp i ett avsnitt av serien om världsreportern Konrad K. Snart hade han tagit över helt.

”Bara om jag blir senil och fånig kommer Arne att dyka upp igen”, sade du efter att du lagt ned serien. Vad hände? – Världen blev senil och fånig. Bush kom till makten i USA och började sitt krig mot terrorismen. Gudrun Schyman höll på med sitt manshatarprogram och plötsligt fick jag en jävla massa inspiration och kände att näbben började växa ut igen.

Sist vi träffade Arne var han ju lycklig. Vad hände? – Det löste jag med att han skiljde sig. Han har faktiskt två ungar nu, något jag själv inte har.

Under de här tio åren har andra seriefigurer dykt upp. På många sätt kan man väl säga att ”Rocky” tagit Arnes plats. – Jag är lite mer inriktad på renodlad politisk satir i den här vändan. Rocky står ju för den existentiella livsstilsproblematiken i dag. Fan, jag är snart 50 år, jag orkan inte hålla på med attityder längre. Men Arne är lika svag för kvinnor som han alltid varit. Och det slutar alltid lika illa.

Arne är ganska anarkistiskt lagd och sparkar åt alla håll samtidigt. Var står du själv politiskt? – Jag är vänster, men Arne är lite mer radikal än vad jag är. Och lite mer patetisk vill jag tro. Han är en typisk proggare. Men jag vill inte komma med några pekpinnar. Ibland säger han rakt ut vad jag tycker, men han är ingen kopia av mig.

Du bor i Spanien sedan många år tillbaka, är du fortfarande intresserad av svensk politik? – Självklart. Jag blev väldigt ledsen vid valet. Samtidigt förstår jag att folk är trötta på Persson. Han hade ingen förankring i fotfolket.

Är det svårt att skildra Sverige när du bor utomlands? – Det finns vissa nackdelar. Jag har ingen koll på kändisar, Big Brother och sådant går mig helt förbi. Jag låter Martin (Kellerman reds anm.) ta hand om det, och det gör han så bra. Men jag kommer ju ändå hem ibland.

När du flyttade till Spanien var du ruskigt trött på Sverige. Hur ser du på Sverige i dag? – Det har förbättrats otroligt mycket sedan jag bodde här. Jag är väldigt urban, och vill ha sociala mötesplatser, vill kunna gå ut och ta en kaffe eller bärs. De möjligheterna fanns inte förut. Jag hävdar att krogen är demokratins fundament, alla revolutioner börjar på en bar. Till och med Hitler började ju på en ölhall ha,ha.

Namn: Charlie Christensen Yrke: Serietecknare Ålder: 48 Bor: Pamplona Familj: Flickvän, styvdotter och katt Förebilder: Journalister. Jag vill gärna röra mig på gränsen mellan journalist och serietecknare. Aktuell: Med nytt Arne Anka-album som kommer senare i höst på Kartago förlag.

BILDTEXT: Charlie Christensen hade beslutat sig för att lägga ned Arne Anka för gott. Men så kom Bush till makten och han kände hur näbben började växa ut igen. Bild tagen den 22/9 av Christina Blom

OBS! Om vi publicerar senare kan vi även få bilder från nya Arne-serien, men det var svårt att fixa nu under bokmässan. Albumet kommer inte förrän i november.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro