ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTINR – Sid 6: Katarina Hahr – Välviljans apartheid

Stockholm Susanna Mattsson · 13 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När Katarina Hahr var 31 år blev hon blind och trodde att livet var över. I dag jobbar hon som journalist på Sveriges radio och ligger bakom ”Välviljans apartheid”, P1:s temavecka om funktionshinder.

”Välviljans apartheid” – vad menas med namnet? – När jag blev blind 1992 märkte jag att vi har ett system som särskiljer människor från varandra, redan tidigt i livet.

Hur yttrar det sig? – Funktionshindrade barn särskiljs genom speciella skolor och ofta har man bara förtidspension och assistans som väntar som vuxen. Jag har själv blivit erbjuden förtidspension tre gånger, trots att jag har fast arbete på Sveriges radio.

Men är det inte viktigt med till exempel assistanshjälp? – Det är jätteviktigt att vi skapar förutsättningar för att hjälpa människor att skapa ett eget liv, men när man tror att man ska gå in och bestämma över andra människor är det något som är tokigt. Det är en medborgerlig rättighet att synas, höras och finnas i samhället. Det handlar inte bara om mat, husrum och assistans.

Du talar om att funktionshinder blivit en ”icke-fråga”. Varför är den inte lika het som andra mångfaldsfrågor, som jämställdhet eller etnicitet? – Det här är en av de grupper som har svårast att göra sig hörd. Det finns en allmän fördom om att man inte kan någonting som funktionshindrad. Om jag gjort ett radioprogram kan folk komma och klappa mig på axeln, ”Vad duktig du var”. Jag är inte duktig. Jag gör mitt jobb. Funktionshindrade förminskas hela tiden då är det svårt att göra revolt.

Hur ska man göra någonting åt det? – Media har ett stort ansvar. Fler personer med funktionshinder måste komma fram i det offentliga rummet och få prata om annat än sitt handikapp, som barnomsorg och skattepolitik. Arbetsmarknaden är en annan viktig fråga, förtidspensionerna ökar trots att antalet funktionshindrade knappast blir fler.

Du själv blev blind i vuxen ålder. Hur påverkades du av det? – Först var det som att det inte fanns ett liv efteråt. Jag mådde väldigt dåligt och levde i tre år ensam med hemtjänst. Det var fruktansvärt.

Vad var det som fick allt att ändras? – Jag blev förbannad. Jag insåg att jag inte kunde leva så i 30-årsåldern, medan mina polare skaffade familj och barn. Jag hade levt ett aktivt liv, gick på journalisthögskolan och hade hållit på med teater.

Så du återupptog journaliststudierna. – Ja, men när jag kom till Arbetsmarknadsinsitutet och sade att jag ville fortsätta mina studier fick jag svaret ”Kom ned på jorden”.

Hur hanterar man ett sådant bemötande? – Man måste lägga sådana saker åt sidan för att inte slås ned, men de flesta pallar inte med. Vi behöver utbilda tjänstemän och handläggare så att de kan se ”fan, det kunde ha varit jag”. När man tänker så, då börjar man komma någonstans.

Namn: Katarina Hahr. Ålder: 45 år. Bor: Kungsholmen i Stockholm. Yrke: Journalist. Familj: Sonen Samuel 4 år och maken Michael Johansson.

BILD 1: Katarina Hahr ligger bakom radions temasatning om funktionshinder. Själv blev hon blind i vuxen ålder och fick erfara hur livet förändrades. Bild tas på Katarina Hahr i Sthlm vid 16-tiden på söndag. Johanna har styrt upp det.

BILDTEXT 2: ”Varför bygger man två dörrar och inte en som alla kan gå igenom”, undrar Katarina Hahr. (promobild för programmet från SR på rullstolsburen som har egen ingång)

CITAT: ”Man kan besöka Akropolis som rullstolsburen, men inte Drottningholmsteatern. Det handlar om en ovilja att lösa problemen, men de kanske inte tycker att funktionshindrade ska gå på teatern.” – Katarina Hahr

Eller:

”Om jag gjort ett radioprogram kan folk komma och klappa mig på axeln, ”Vad duktig du var”. Jag är inte duktig. Jag är 45 år och gör mitt jobb.” (Detta citat finns dock också med i texten)

FAKTA: ”Välviljans apartheid” Under vecka 35 har P1 en temavecka om funktionshinder. ”Det blir inte program om olika handikapp, utan undersökande journalistik som handlar om hur det ser ut för de här människorna som medborgare”, säger Katarina Hahr.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro