ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTINR – Sid 6: Sanna Sjöswärd gör utställning om sin familj

Stockholm Susanna Mattsson · 11 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur kom du i kontakt med din iranska familj? – När jag växte upp hade jag mycket tankar om varför jag blivit övergiven och fantiserade om min biologiska mamma. Jag fick kontakt med en iransk familj som hjälpte mig att publicera en bild på mig och henne som jag fått med mig från barnhemmet i en av de större dagstidningarna i Iran. En dag ringde de från tidningen och sade att hon satt på redaktionen och ville prata med mig.

Du reste till Iran första gången 2000. Hur var det att möta dina släktingar? – Det blev en chock. Ingen hade förberett mig på vad jag skulle möta. Jag märkte att det fanns en hierarki i familjen där kvinnor inte hade möjlighet att påverka. Första resan försökte jag anpassa mig väldigt mycket och mådde inte bra av det. Känslomässigt var det jobbigt också, att märka att den drömbild jag gjort upp av min biologiska mamma inte riktigt överensstämde med verkligheten.

”Rötter” är ett väldigt personligt projekt. Är utställningen gjord för din egen skull? – För mig har det varit en sorts bearbetning. Men att söka efter sin identitet eller känna utanförskap är allmängiltiga känslor. För det måste man inte vara adoptivbarn. Många har också en väldigt ensidig bild av Iran som ett land där det är diktatur, folk är muslimer och anrikar uran. Det är sällan man får en bild av vardagslivet.

Framför allt är det kvinnornas liv du skildrar. – Jag berättar mycket om mina systrars och min biologiska mammas situation. Jag försöker skapa en förståelse för varför de har det liv de har. Relationen mellan kvinnor och män och vad som är tillåtet är väldigt strikt. Kvinnor måste hela tiden fråga om lov, mannen har sista ordet. Min syster Leila är undersköterska och får jobba ibland beroende på sin mans humör. Samtidigt som jag tror att de här kvinnorna kanske skulle vilja frigöra sig från sina män så funkar det inte, de har inget att luta sig tillbaka på. De är helt beroende av familjen, det ligger i samhällsstrukturen.

Hur var det för dig att möta det här? – Mycket av det som är vardag för dem kan jag inte acceptera. Jag hoppas att jag genom att komma dit och ifrågasätta kan stödja dem och öppna deras ögon för att det finns en annan värld. Samtidigt måste jag kunna ta till mig deras tankar och förstå att det är komplext.

FAKTA: Sanna Farzanhe Sjöswärd Ålder: 32 Yrke: Fotograf Familj: Mina vänner, sex syskon, biologisk mamma, adoptivpappa- och mamma. Bor: Stockholm Aktuell: Med utställningen ”Rötter” som visas på Arbetets museum därefter kommer den att visas på Kulturhuset i Stockholm.

FAKTA: Första gången Sanna Sjöswärd reste till Iran var år 2000. Mötet med familjen skildrades då i tv-programmet Mosaik. Fyra år senare återvände hon för att med kamerans hjälp dokumentera familjen och deras liv.

BILDER på Sanna ska ha tagits av ngn sthlms-fotograf. Det finns även bilder från utställningen att ladda ner från www.arbetetsmuseum.se

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro