ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTJOB - Beautiful Business vill få tjejer att våga språnget

Stockholm Susanna Mattsson · 27 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Att starta och driva ett eget företag ska vara lustfyllt och roligt. Det tycker Sofia Bergestjerna och Frida Haavisto som skrivit en inspirationsbok om kvinnliga företagare för unga tjejer.

Idén kom efter att de gått ut entreprenörsutbildningen på Handelshögskolan i Göteborg. – Vi hade precis startat eget och letade efter människor att inspireras av och märkte att det nästan inte fanns någonting skrivet om kvinnliga entreprenörer, säger Sofia Bergenstjerna. –Många säger att det är svårt att hitta kvinnliga förebilder. På entreprenörutbildningen fick vi träffa många inspirerande människor, men få var kvinnor, säger Frida Haavisto. Desto fler ryms det i boken. Närmare bestämt 170 stycken. Där finns Carin Lindahl som startade sportbh-företaget Stay in Place, Göteborgs cafédrottning Eva Olsson, systrarna bakom klädmärket House of Dagmar och Therese Albrechtson som startade eget företag med försäljning av försvarsspray när hon var 19 år. – Målet är inte att alla ska starta företag. Det kan lika gärna handla om att bli mer företagsam, eller att leva ut sina innersta drömmar. Det handlar om att få upp ögonen för möjligheterna och våga tro på sin idé, säger Frida Haavisto. De tycker att alldeles för många pratar om svårigheterna med att starta eget, om ”glastak” och rätt och fel. – Vi har försökt att skapa en motpol, vi är själva trötta på att höra hur svårt allting är hela tiden, säger Sofia Bergenstjerna. Ändå tror de att just tjejer kan behöva en extra knuff för att få ändan ur vagnen. – Tjejer skulle kunna bli lite tuffare, lite kaxigare. Killar bara gör, tjejer är lite mer avvaktande. Kanske för att de får höra hur svårt det är att starta företag som tjej hela tiden, säger Frida Haavisto. Tillsammans driver Frida Haavisto och Sofia Bergenstjerna ett konsultföretag inom marknadsföring och grafisk design. Samtidigt som boken kom ut har de startat sajten www.driftig.nu där tjejer och kvinnor kan marknadsföra sig själva och sina företag, leta inspiration och idéer. – Det finns säkert jättemycket bra idéer där ute om bara fler tjejer vågade lite mer, säger Sofia Bergenstjerna.

FAKTA: Sofias och Fridas tips till den som har en företagsidé • Våga, helt enkelt! • Prata med så många som möjligt om din idé. • Ta hjälp av nyföretagarcentrum eller liknande. • Gå med i företagarnätverk. • Testa din idé, analysera dess styrkor och svagheter. • Välj något du är intresserad av och redan kan något om. • Våga ta hjälp. Folk tycker oftast det är roligt att hjälpa till. • Låt inte idén stanna vid en dröm. Man kan tjäna pengar på sina idéer. • Framgång är att göra det man innerst inne vill. • Tänk positivt! Visst finns det hinder, men det finns alltid ett sätt att gå runt dem.

FAKTA 2: Namn: Sofia Bergenstjerna Yrke: Entreprenör Ålder: 28 Bor: Linnéstaden i Göteborg. Familj: Sambon Michael Malmros Förebild: Min pappa. Han är en glad enetreprenörsperson och idéspruta som alltid löser problemen när de dyker upp. Aktuell: Med nya boken ”Beautiful business”.

Namn: Frida Haavisto Yrke: Entreprenör Ålder: 27 Bor: Annedal i Göteborg Familj: Sambon Andreas Karlsson Förebild: Pippi Långstrump. Hon vågar vända på tankarna och gör det som hon tycker är rätt. Aktuell: Med nya boken ”Beautiful business”.

BILD: tas av Christina Blom onsdag 27/9 BILDTEXT: Skrev boken de själva ville läsa. Frida Haavisto och Sofia Bergenstjerna har samlat 170 kvinnliga entreprenörer och inspiratörer i boken ”Beautiful business”.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro