ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTJOB - Livvakter

Stockholm Susanna Mattsson · 13 Sep 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan mordet på Anna Lindh har antalet livvakter ökat till det dubbla. Nu i valtider har de det som mest hektiskt. Men att kasta sig framför kulor handlar det inte så mycket om. – Det är inte så spektakulärt som man kan se på film. Men visst är det ett farligt jobb där man kan bli skadad, säger Anders Kassman, chef på personskyddsenheten på polisen i Stockholm. Att arbeta som livvakt innebär att man ska skydda sin skyddsperson mot våld eller annan kränkande handling. I första hand handlar det om att förebygga att något händer. – Det mesta jobbet är preventivt. Men om något händer ska man givetvis kunna ingripa. Det viktigaste är oftast att få bort personen från platsen. En livvakt har samma befogenheter och utrustning som en vanlig polis. Till skillnad från andra som arbetar med personskydd har de därför rätt att ingripa innan ett brott begåtts. Inte bara i nödvärn. – Det är jättestor skillnad på våra livvakter inom säkerhetspolisen och de inom privata företag som sysslar med något som kallas skydd av egen person. De kallas livvakter men jag vill inte se det så, säger Anders Kassman. Polisens utbildning för livvakter är 10 veckor av både teori och praktik. Men för att få söka krävs att man ska ha arbetat som polis i minst fyra år. – De får lära sig allt från skytte och bilkörning till att lära sig att analysera en hotbild. Vi har över 100 sökande varje gång vi startar utbildningen. Redan på 70-talet fanns det livvakter inom polisen. Men bara till statschefen och statsministern. Efter mordet på Olof Palme förändrades organisationen och livvaktsstyrkan ansvarar idag för ungefär 400 personer. Efter mordet på Anna Lindh gjorde man en utredning som kom fram till slutsatsen att livvaktsskyddet behövde utökas ytterligare och i höstens val har man satsat extra hårt på bevakningen. Och styrkan kommer att växa även efter valet. – Till hösten utbildar vi ytterligare 20 personer. Vi har som mål att vid årsskiftet 2007 ha 140 livvakter, säger Anders Kassman.

Fakta: Vem får skydd? -Livvaktsstyrkan ska skydda den centrala statsledningen, vilket i praktiken innebär kungahuset, regeringen och de mest exponerade riksdagsledamöterna som partiledarna. -Andra personer som behöver skydd som kändisar eller lokalpolitiker får vända sig till den lokala polismyndigheten. De kan i sin tur få information och tips från livvaktsstyrkan. Källa: Polistidningen

JOHANNA OHLSON

BILD på Kassman ska ha fixats av bildred för ett par veckor sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro