ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTJOB – Nytt jobb: Lång väg för att bli stylist

Stockholm Susanna Mattsson · 31 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I dag tar Emelie Nordqvist studenten från Hantverksprogrammet personlig stil och design på Angeredsgymnasiet i Göteborg. För att nå hit har hon rest sammanlagt tre varv runt jorden.

Varenda dag har Emelie och en klasskompis tågpendlat de 15 milen från hemmet i Mellerud för att komma till skolan. – När det går direkttåg reser jag kanske fyra timmar om dagen, men annars får jag byta i Vänersborg och då tar det kanske sex timmar, säger Emelie Nordqvist. Visst kan resorna bli sega ibland, men Emelie brukar sova, lyssna på musik eller plugga på tåget. Problemet är snarare att fritiden försvinner. – Börjar jag klockan åtta åker jag hemifrån fem i sex på morgonen och vissa dagar kommer jag hem tio över nio. Man blir väldigt osocial och orkar inte träffa någon eller hitta på något. På Centralstationen i Göteborg brukar de möta upp med klasskamraten Caroline Andersson som kommer resande från Stenungsund. Eftersom programmet är det enda i sitt slag i Sverige lockar det ungdomar från hela landet. – Jag hörde talas om det på gymnasiemässan. Eftersom jag var intresserad av att jobba med något praktiskt och tyckte det var intressant med makeup tyckte jag att det passade bra, säger Caroline Andersson. Utbildningen förbereder eleverna för en framtid som stylister eller makeupartister. På schemat finns förutom de vanliga kärnämnena hud- och kroppsvård, manikyr, färganalys, massage, design och stilhistoria. Caroline drömmer om att strata egen salong och tänker vidareutbilda sig till frisör och inom skönhetsvård efter gymnasiet. Emelie sadlar däremot om och börjar jobba på en bilstylingfirma utanför Mellerud. – Jag lägger det på hyllan ett tag. Det kan bli lite mycket yta. Men massagen kommer jag nog att hålla på med vid sidan om. Jag har en egen massagebänk. Men hon ångrar inte ett ögonblick att hon valde en utbildning så långt hemifrån. – Det är stor skillnad på att ha gått på en såhär stor skola. I Mellerud känner man alla, men här vet man inte vilka en tredjedel är. Man lär sig att ta för sig på ett annat sätt här och vara mer social. Och man får en större förståelse för olika kulturer och religioner.

ARTIKEL 2: Populärt program Hantverksprogrammet personlig stil och design är Angeredsgymnasiets mest populära program med 2,5 sökande per plats. – Jag tror att det ligger mycket i tiden med glamour, yta, skönhet, friskvård och spa. Vårt samhälle är väldigt inriktad på det just nu, säger läraren Olivia Osbeck. Programmet är ingen yrkesutbildning, men förbereder eleverna för jobb som hudterapeut, stylist, kostymör, makeupartist, massör eller inom friskvård. – Det kan tyckas smalt, men det finns ett ganska stort fält att utbilda sig inom efter skolan. En stor del av utbildningen är dessutom arbetsplatsförlagd praktik. – Våra elever brukar få fantastiska omdömen och många får jobb på sina praktikplatser efter skolan, säger Olivia Osbeck.

BILDTEXT 1: Gör sig i ordning för studenten. Caroline Andersson ger Emelie Nordqvist en manikyr i skolans studio. Båda har valt att pendla flera timmar om dagen för att kunna utbilda sig till stylister på Angeredsgymnasiet i Göteborg.

BILDTEXT 2 (liten bild på Emelie): Emelie Nordqvist tar tåget till skolan varje dag.

BILDTEXT 3: Manikyr är ett av ämnena som eleverna läser på hantverksprogrammet personli stil och design.

Bilderna har tagits av Henrik Brunnsgård

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro