ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gotland strömlöst igen – industrin tappar miljoner

Gustaf Larsson · 4 Sep 2018
Uppdaterad 4 Sep 2018
Cementa på Gotland riskerar mångmiljonförlust efter senaste dagarnas strömavbrott.

Cementa på Gotland riskerar mångmiljonförlust efter senaste dagarnas strömavbrott. Foto: IBL


Helgens strömavbrott på Gotland har slagit hårt mot företagen. Öns största industri Cementa riskerar mångmiljonförlust efter att ha gått på lågvarv i tre dagar. "Det är en katastrof", säger fabrikschefen Fred Grönwall till Helagotland.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Under de tre senaste dagarna har Gotland drabbats av totalt strömavbrott vid inte mindre än fyra tillfällen. Senast under tisdagsmorgonen var hela ön utan ström. Geab, som står för stora delar av öns elförsörjning, vet ännu inte vad som har orsakat felet.

De som drabbas allra hårdast av detta är Gotlands största industri, byggmaterialföretaget Cementa. I en intervju med Helagotland.se säger fabrikschefen Fred Grönwall att de står inför en utmanande situation.

– Det handlar om mångmiljonbelopp, det är åtskilliga miljoner vi förlorar och stora volymer. Det är flera hundratusen kronor per timme. Det handlar även om förtroendekapital och relationer till våra kunder. Det är en katastrof, säger han till tidningen.

Värre läge än befarat

Strömavbrotten har bland annat orsakat att de 430 anställda på företaget inte kan arbeta som vanligt. Fokus har istället legat på att få rull på maskineriet igen.

– Inget strömavbrott är det andra likt. Nu har vi problem med våra kylningssystem, haveri på våra miljösystem och filter som tagit skada, säger Fred Grönwall till Helagotland.se och fortsätter:

–  Det har varit utmanande. Det här har varit mycket värre än vad vi befarat.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro