ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTNOJ – Dansande tält gästar Göteborgs Dans- och teaterfestival

Stockholm Susanna Mattsson · 17 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I dag startar den sjunde upplagan av Göteborgs dans- och teaterfestival. En av gästerna är tyska koreografen Helena Waldmann. Hennes ”Letters from tentland – Return to sender” är en historia om exil, berättad av sex skådespelerskor iklädda tält. – Jag ser tälten som kuvert. Kvinnorna och deras historier är breven. Det är svårt att förstå hur mycket känslor man faktiskt kan skapa med hjälp av tälten. De blir som ett andra skin, säger Helena Waldmann. Projektet är en uppföljning på ”Letters from tentland” där tältklädda kvinnor från Teheran skildrade om sina liv. I Iran får kvinnor inte dansa offentligt. Och det var när Waldmann först kom till Teheran som hon fick idén med tälten. – När jag gick på gatorna bland alla kvinnor i heltäckande slöja kändes det nästan som att jag befann mig på en campingplats. Det kändes lite lustigt och sorgligt samtidigt. ”Letters from tentland” blev en internationell succé. Men ju mer den spelades, desto svårare blev det för de iranska skådespelerskorna att få uppträda. I dag har de utreseförbud. – Jag kom till en punkt där jag var tvungen till att ta ställning till om jag helt skulle avsluta eller fortsätta projektet. Då fick jag idén att vända på det och låta exiliranier bosatta i Tyskland berätta istället. Det blev väldigt annorlunda.

FAKTA: ”Letters from tentland – Return to sender” Spelas lördag och söndag kl. 18.00 på Stadsteatern. Helena Waldmann delatger även i en ”breakfast conversation” i Stadsteaterns foajé, söndag morgon klockan 9.30.

BILDTEXT: Helena Waldmanns dansande tält kan du se på Göteborgs Dans- och teaterfestival i helgen. Bild fixad av Torbjörn.

FAKTA: Använd Spektras faktaruta om festivalen i anslutning till denna artikel. Med tillägget: För hela programmet se: www.festival.goteborg.se

GOTNOJ – Tvåa: Pustervik satsar på kärleksklubb

För den nöjer sig med att bara titta på dans utan även själv vill svänga sina lurviga har festivalens en egen klubb: Club Love Love på Pustervik. – Det kommer att vara världens kärleksfullaste vattenhål där man kan träffas efter, mellan eller innan föreställningarna och ta en öl och lyssna på skön, somrig musik, säger bokningsansvariga Lotten Nordin. Kärleksfullt och svängigt är ledorden. Tyngdpunkten ligger på nordisk reggae och soul, med olika band och dj:s varje dag. Först ut är isländska rootsreggaebandet Hjalmar som gör sin första göteborgsspelning, som även blir deras sista. Bandet slutar snart att spela ihop. Bland övriga akter finns Las Palmas, Kingston Airforce, Navid Modiri och gudarna och finländska The Valkyrians.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro