ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTNOJ – Drömmen – En roll i en musikal

Stockholm Susanna Mattsson · 1 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

”My fair lady” är Göteborgsoperans nästa stora musikalsatsning. Just nu pågår uttagningarna till rollerna för fullt. Konkurrensen är stenhård. På musikalartisternas audition är stämningen sammanbiten och koncentrerad.

En grupp på 30 nervösa tjejer har samlats i balettsalen för att lära in en koreografi under 40 minuter. Strax därefter ska de visa upp sig för koreografer och regissör på Lilla Scenen en trappa ned. Dansare Edvin Karlsson från ”Cats” ger instruktioner och alla lyssnar uppmärksamt. Snart dånar Christina Aguileras ”Ain´t no other man” ut genom högtalarna. Dansarna svettas på golvet. Hanna Östlund är 24 år och har just kommit tillbaka från Cypern efter att ha jobbat som underhållare på Fritidsresor. Hon utbildat sig till dansare på Balettakademin i Göteborg, men drömmen är en roll i en musikal. – Mitt mål just nu är vara med i en föreställning där jag får både dansa och sjunga. Jag vill se om det går att förena och jag känner mig redo att jobba hårt, säger hon. Runt 30 roller ska besättas till ”My fair lady” och under två dagar ska 514 förhoppningsfulla dansare, sångare och skådespelare visa vad de kan. – Det är många som är bra, det finns vissa som vi tittat på som vi vet att vi kommer att vilja gå vidare med, säger regissören Rikard Bergqvist. Och det är inte bara smårollerna som ska besättas. – Vi har även provat folk som är här för huvudrollen Eliza. Rikard Bergqvist har tidigare regisserat både ”Rocky horror show” och ”Stoppa världen – jag vill kliva av” på Göteborgsoperan. Inför ”My fair lady” har han gjort en nyöversättning av texten. – Det känns jättehäftigt att göra den. Men det är lite läskigt samtidigt. Det är ett älskat stycke som många tycker om och som man ska försöka förvalta samtidigt som man ska tillföra något nytt så att det inte blir en karbonkopia av tidigare uppsättningar. För Hanna Nyberg gick det bra den första dagen. Hon fick fortsätta till sångaudition samma kväll och var en av de cirka 50 personer som kallades tillbaka dagen därpå för att göra scenprov. Men hon vågar inte hoppas för mycket. – Det är fortfarande så många kvar så man vet aldrig. Jag har gjort auditions till musikal förut och har kommit bland de sista utan att få någon roll så det är jättesvårt att veta. Men drömmen lever kvar, kanske blir hon en av dem som står på Göteborgsoperans scen i höst.

FAKTA: Klassisk musikal ”My fair lady” pelades första gången på Broadway 1956. Texten är skriven av Alan Jay Lerner, musiken av Frederick Loewe. Handlingen kretsar kring den narcissistiske språkprofessorn Henry Higgins som slår vad om att han kan förvandla den obildade blomsterförsäljerskan Eliza Doolittle till en fin dam genom att ersätta hennes grova dialekt med fint tal. Musikalen bygger på George Berard Shaws klassiska pjäs ”Pygmalion” och har filmats med Rex Harrison och Audrey Hepburn i rollerna. Göteborgoperans föreställning har premiär i oktober nästa år. För regin står Rikard Bergqvist. Gunilla Ohlsson Karlsson är koreograf.

BILDTEXT: GOTfairlady17: Hanna Östlund visar vad hon kan för koreografer och regissör. BILDTEXT: GOTfairlady18: Efter en kort repetition i balettsalen är det dags för Hanna Östlund och de andra dansarna att visa de lärt sig. Några kallas sedan vidare till sångprov. Hanna blev en av dem.

BILDTEXT: GOTfairlady21: Göteborgsoperans dansare Edvin Karlsson lär ut en kort koreografi som ska visas upp för regissör och koreograf.

BILDTEXT: GOTfairlady23: Hanna Östlund väntar på att få dansa upp inför regissören och koreograferna på Lilla Scenen. ”Det är alltid nervöst, men man vänjer sig vid att vara nervös”, säger hon.

BILDTEXT: GOTfairlady4: Hanna Östlund och de andra dansarna övar först in koreografin balettsalen.

BILDTEXT: GOTfairlady1: Hanna Östlund drömmer om en roll i en musikal.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro