ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTNOJ - Jag var ingen bra skådespelerska” - Långfilmsdebuterande Nanna Huolman valde att stå bakom

Stockholm Susanna Mattsson · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

12-åriga Kirsi skäms över sin finska bakgrund och kallar sig hellre för Kid. Inte blir det bättre av att hon istället för att sommarjobba på radio Göteborg tvingas följa med sin mamma till norra Karelen där mamman drömmer om att öppna ett rallycafé. Kid har huvudrollen i nya filmen ”Kid svensk” av långfilmsdebuterande Nanna Huolman. Huolman är själv andra generationens invandrare, uppvuxen i Hjällbo med en ensamstående mamma. – Jag har länge haft en idé om att göra film och Sverigefinnarna och synliggöra den här gruppen. De flesta är arbetarklass och osynliga även av den anledningen, säger hon. Att syssla med film var ingen självklarhet för Nanna Huolman. – Jag har alltid velat uttrycka mig, men visste inte vilket forum. Att hålla på med något konstnärligt var ingenting givet när jag växte upp. Och hon började faktiskt sin bana som skådespelare. – Ja, jag trodde att jag skulle bli skådis ett tag, men jag var inte så bra. Som regissör står hon bakom kameran istället. Och att arbeta med 12 och 14-åringar som hon gjort i ”Kid Svensk” innebar inga svårigheter. – De var nästan lättare att jobba med än vuxna. De är väldigt intuitiva. Mia Saarinen som spelar Kid är ett fantastiskt naturbarn. Jag tror att vuxna skådespelare har mycket att lära av yngre. Filmen har svensk premiär i oktober, men i dagarna premiärvisades filmen under Göteborgs filmfestival på ett nästan fullsatt Draken. – Jag hade lite armsvett, men det var jättehärlig stämning och en härlig publik som verkade med på noterna, säger Nanna Huolman.

FAKTA: ”Kid svensk” Manus och regi: Nanna Huolman Svensk premiär; 12 oktober. Musiken är skriven av Jukka Rintamäki, som även spelar i Silvernullit.

BILDTEXT: Nanna Huolman långfilmsdebuterar under filmfestivalen med ”Kid Svensk”, en film om kärlek, lögner och att hitta hem.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro