ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTNOJ - Underjordiska artister på Clandestinofestivalen

Stockholm Susanna Mattsson · 7 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I dag startar Clandestinofestivalen och för fjärde året i rad får göteborgarna ta del av ett artistuppbåd som omöjligt skulle gå att hitta på någon annan festival i landet. – De flesta som besöker festivalen känner kanske inte ens till artisterna innan, säger Aleksander Motturi från arrangerande kulturföreningen Bwana Club när han presenterar programmet som i år är ”spretigare än någonsin”. Bland artisterna syns brittiska Jah Wobble, som samarbetat med såväl Björk som Massive Attack, brasilianska stjärndiskjockeyn Dj Dolores och tunisiska Smadj som spelar tillsammans med den före detta schlagerdrottningen och skådespelerskan Amina Annabi. Från Frankrike kommer Le Peuple de l´herbe som bland annat gjort filmmusiken till den kontroversiella filmen Baise-moi och Missill som startade sin dj-karriär som graffitimålare. Den gemensamma nämnaren, om man kan tala om en sådan, är att artisterna rör sig i ett slags gränsland. – Det handlar om artister som lever i urbana miljöer där olika traditioner möts och som jobbar i mellanrummen mellan olika genrer. De hämtar inspiration från den samtida musikscenen samtidigt som de har respekt för traditionen. Clandestino är spanska betyder underjordisk eller illegal och tanken är att lyfta fram artister som sällan syns i medier eller på svenska scener. – Artisterna ligger på en extremt hög nivå internationellt, men syns aldrig i Sverige. Och när de väl gör det blir de ofta exotiserade och beskrivna på ett väldigt ointressant sätt, säger Aleksander Motturi. Utöver spelningarna kommer det under helgen också att visas film och hållas seminarier.

FAKTA: Clandestinofestivalen Pågår 8-11 juni på Världskulturmuseet (både inomhus och på taket), Nefertiti, Musikens Hus och i Bwana Clubs egna lokaler. För mer hela programmet se: www.clandestinofestival.org

Bilder på artisterna som nämns i artikeln har fixats av bildred. BILDTEXTER: • Jah Wobble kommer till festivalen med ett dubprojekt. • Smadj spelar elektroniskt med influenser från den nordafrikanska musiken. På festivalen spelar han tillsammans med Amina Annabi, känd för den svenska publiken som john Malkovichs motspelerska i ”Den skyddande himlen”. • Dj:n Missil började som graffitimålare. I dag reser hon världen runt och spelar. • Brasilianska Dj Dolores blandar brasilianska rytmer med modern elektronika. • Le Peuple de l´herbe är stora i Frankrike och kända för sina liveframträdanden. Nu får göteborgspubliken en chans att se dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro