ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

GOTNOJ – Väx upp!” Henrik Wallgren gör musikal om vuxna som inte blir stora

Stockholm Susanna Mattsson · 12 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vi känner alla till dem, 40-åringarna som fortfarande tror att de är 20. Som köper dyra gympadojjor till sig själva fastän barnen behöver regnkläder, som har en skateboard-ramp i trädgården, repar med sitt punkband i källaren, och drömmer om det stora genombrottet. ”Väx upp!” är deras musikal. Fast mest av allt handlar den om regissören själv. – Absolut, det är strikt självbiografiskt. Det handlar om mig och Per Umraeus som jag skrivit ihop med, och en massa historier som vi snappat upp från våra kompisar, säger regissören Henrik Wallgren. Handlingen sträcker sig från 1986, året då Nationalteatern splittrades, och fram till i dag. I centrum står tre gamla kompisar. När de träffades på gymnasiet undrade de hur det var att bli vuxen. 20 år senare undrar de fortfarande. – Det handlar mycket om glappet mellan hur man tänkte sig att vuxenvärlden såg ut och vad man upplever själv. Ser man sig i spegeln så ser man en 40-åring, samtidigt har man samma köpmönster som en tolvåring, säger Henrik Wallgren. ”Väx upp!” är hans tredje musikal, efter ”Frankenstein” på Stadsteatern och ”Pearl Harbour” med Riksteatern. – Jag ser musikalen som det optimala mediet. Man kan använda både text och skådespeleri samtidigt som man kan använda musiken för att snabbt försätta folk i olika tillstånde genom bara ett par ackord.

BILDTEXT: ”Väx upp!” är musikalen om generationen som vägrar att bli vuxna. Som fortfarande ser sig som tonåringar och aldrig skulle komma på tanken att pensionsspara. BILD tagen av Christina Blom i tisdags.

FAKTA: ”Väx upp! Drömmarnas musikal” Har premiär på Folkteaterns srora scen i morgon och spelas till och med den 30 december. I rollerna: Eric Ericson, Anders Granell, Åsa Gustafsson, Kim Lantz, Ann Lundgren, Lena B Nilsson, Karin Sillberg, Per Umraeus.

FAKTA: Andra premiärer i helgen • Teater Trixter: ”Solar Plexus” Svensk-egyptisk samproduktion som leker med fördomar och kulturkollisioner med hjälp av dans, teater, mim, visuella effekter och musik. Regi Charlie Åström. Premiär i kväll kl. 19:00.

• Masthuggsteatern: ”Mimikry” Nyskriven barnpjäs av Kristina Ros om att våga ta plats i sitt eget liv och i världen. Premiär i kväll kl. 19:00.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro