ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gott om nya jobb – som går till män

Hanna Göransson · 27 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK 

KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK  Foto: Illustration: Ola Gustafsson


klar

Artikellänk är kopierad

Männen vinner matchen om de fasta anställningarna. Det visar statistik från SCB. – God konjunktur gynnar män, säger Lena Liljebäck, tf generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Fler får fast jobb men kvinnorna halkar efter. Det är en tydlig tendens på arbetsmarknaden. Av de 123 000 personer som fick fast anställning under andra kvartalet i år är 74 000 män. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB. – Kvinnorna kommer inte ikapp. Det är ett tydligt mönster, säger Eric Hellsing på SCB.

Det är traditionellt manliga branscher som teknik, industri och bygg som har dragit upp resultatet för männen. Branscher som gynnas av god konjunktur.

Lena Liljebäcks tipsar kvinnor som vill ha fast anställning att söka jobb på den traditionellt manliga delen av arbetsmarknaden.

Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin anser att det är bra att de fasta anställningarna ökar, även om det gynnar män.

Vad gör ni för att öka kvin­nor­nas möjligheter att få fasta jobb? – Vi har begränsat möjligheten att jobba deltid och kombinera med a-kassa. Det ställer krav på arbetsgivarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro