ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gps som lyssnar och rapporterar kartfel

Stefan Karlsson · 26 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Wiki-funktionen låter användaren rapportera in fel på kartor. 

Wiki-funktionen låter användaren rapportera in fel på kartor. 


klar

Artikellänk är kopierad

GPS. Kan en bilnavigator vara underhållande? Ja, efter att ha testat Tom Tom GO 720 så anser jag det. Även om jag aldrig stört mig på att bilsymbolen i en gps är en pil, så är det så mycket roligare att kunna välja sin egen symbol. Välj mellan ett 30-tal fördefinierade symboler, eller ta en bild på din egen bil och använd den som symbol.

Tom Tom GO 720 är en multimediemaskin. Du kan använda den för att visa bildspel och spela upp mp3-låtar. Tyvärr kan den inte spela upp video. En smart finess är att den har en inbyggd FM-sändare som gör att man på ett mycket enkelt sätt kan avnjuta sin musik i bilens stereo. FM-sändaren gör även att man kan få körinstruktionerna genom bilens högtalare. Nu är tyvärr de medföljande rösterna riktigt tråkiga, men det kan avhjälpas genom att du spelar in dina egna röstkommandon, eller köper och laddar ner en ny röst på Tom Toms hemsida.

Men Tom Tom GO 720 är inte bara roliga finesser, den rymmer även en hel del nytta. En av nyheterna med den här navigatorn är Mapshare- funktionen. Mapshare är som ett Wikipedia för bilnavigering. Om du hittar något fel, eller om du av någon annan anledning vill uppdatera en karta, så kan du göra ändringar direkt i din gps. När du dockar navigatorn med din dator så delar du med dig av dina uppdateringar med andra användare.

Med hjälp av navigatorns bluetooth kan du använda den som handsfree till din telefon. Det fungerar bra och det är föredömligt enkelt att få det att fungera. Med hjälp av mobiltelefonen går det även att skicka standardiserade ”platsmeddelanden” med sms.

Exempelvis kan du skicka ett meddelande om var du är, eller vart du är på väg. Tom Toms tryckkänsliga skärm fungerar utmärkt för att navigera sig i menyerna, men en funktion som verkligen uppskattas är röst-igenkänning. I stället för att skriva in en adress så uttalar du den, vilket sparar dig en massa tid. En annan nyttofunktion är ”Hjälp mig-menyn”, där du vid en olycka kan få nyttig information. Du kan exempelvis snabbt ta reda på var närmaste sjukhus, polisstation eller bilverkstad ligger.

Nackdelen med Tom Tom GO 720 är att en mottagare för trafikinformation (TMC) inte ingår. Men det finns att köpa till. 

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro