ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grafik: Så har ditt SHL-lag rört sig i tabellen – omgång för omgång

Filip Häggberg · 19 Dec 2018
Uppdaterad 20 Dec 2018
Brynäs, Frölunda och Rögle –  tre klubbar som står ut i grafiken.

Brynäs, Frölunda och Rögle – tre klubbar som står ut i grafiken. Foto: Bildbyrån


SHL är tillbaka med full omgång efter ett kortare uppehåll. Metro har gått igenom första halvan av serien – omgång för omgång – och tittat närmare på tre klubbar som stått ut.

klar

Artikellänk är kopierad

”Tiden talar för Rögle”

Rögles Kodie Curran har vaknat till liv efter en usel inledning.
Rögles Kodie Curran har vaknat till liv efter en usel inledning.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Rögle inledde säsong med en storförlust mot Skellefteå – 1-5 – och de fortsatte på samma spår. Skåningarna var jumbo i princip konstant fram till omgång 14 och supportrarna började skriva ned det allsvenska kvalets datum i kalendrarna.

Sen hände något. Ett utskrattat Rögle började vinna och är inför omstarten på slutspelsplats.

– Säsongen har varit en klassisk berg-och dalbana. Den har innehållit allt. Först en otroligt tuff och dålig start, sen en lika otrolig och enorm uppryckning. Det är som två olika lag som spelat två olika säsonger, säger Daniel Rooth, reporter och krönikör på Helsingborgs Dagblad.

Ja, vad hände?

– Det var ett ganska ofärdigt lag som på väldigt kort tid har växt ihop. De har hittat en tydlig struktur och samtidigt fått en väldigt stark utveckling på många spelare. Kodie Curran är ett talande exempel: Han såg vilsen och slarvig ut i början av säsongen, nu leder han backarnas poängliga och är förmodligen en av seriens allra bästa backar. Han definierar den förvandling som laget gått igenom. Från vingligt och dåligt till maskinmässigt och stabilt.

Enligt Daniel Rooth präglades säsongsinledningen av turbulens i omklädningsrummet.

– Det fanns viljor som stack åt olika håll. Men någonstans där hittade de en väg att gå tillsammans och visade prov på kompromissvillighet. Det är lätt att glömma att Cam och Chris Abbott (tränare respektive sportchef, reds. anmärkning) är 35 år gamla och helt färska i sina positioner. Jag tror det tagit lite tid, framför allt för Cam, att hitta rätt i sitt ledarskap, säger han.

Så vart kan det sluta? Inför kvällens match mot Brynäs på hemmaplan, när andra halvan av SHL går av stapeln, ligger Rögle på åttonde plats.

– Jag tror att tiden talar för Rögle. Jag tror att de kommer få betalt ännu mer för sin utveckling så länge de klarar sig från skador på nyckelspelare. Åttondelsfinal är inte alls omöjligt.

”Försvarsspelet blev mycket bättre efter tränarbytet”

Jesper Boqvists Brynäs har hittat rätt efter tränarbytet i november.
Jesper Boqvists Brynäs har hittat rätt efter tränarbytet i november.Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Under försäsongen tränade Brynäs in ett nytt spelsystem där tanken var att spela mer avvaktande och satsa på snabba spelvändningar.

Men resultaten uteblev och laget gick tillbaka till en mer aggressiv och pressande spelstil.

Det hjälpte inget vidare det heller, och under en period släppte Gävle-laget in flest mål i serien.

Efter sju omgångar hade Brynäs bara plockat fem poäng och sportchefen Stefan Bengtzén fick gå. En månad senare fick tränarduon Tommy Sjödin och Janne Larsson också tacka för sig.

Under nya tränaren Magnus Sundquist har man börjat plocka fler poäng och huserar på slutspelsplats.

­– Man får ändå dela upp säsongen före och efter sparkningen av sportchefen och tränarna. Det var struligt redan på försäsongen med bytandet av spelsystem. Det var krångligt, rörigt… Det såg vilset ut, säger Karin Johansson, reporter och krönikör på Gefle Dagblad/Arbetarbladet.

– Det har sett stabilare ut den senaste perioden, fortsätter hon.

Vad är det som har blivit bättre?

– Försvarsspelet framför allt. Man släppte in vansinnigt mycket mål i början, och då var den stora snackisen inför säsongen att Brynäs hade ”SHL:s bästa backuppsättning”. Ändå läckte man som ett såll. Men det har blivit mycket bättre, och det är nog därför man börjat ta poäng. Framåt är man ju inte stekheta. Är man inte det, men släpper in få mål, då kan man ändå gneta till sig poäng som man har gjort.

I kväll väntar Rögle i omstarten av SHL. Johansson är övertygad om att Brynäs fortsätter på den inslagna vägen under vintern och fixar en slutspelsplats.

– Det ska man göra med den här truppen. Får man vara hyfsat skonade från skador ska man kunna slåss om en plats i topp sex. Men de kommer definitivt spela slutspel… Det troliga är sjua-åtta.

– Men man måste börja producera framåt. Alla vet vad förstakedjan besitter, de ska inte behöva göra ännu mer. Jag skulle vilja se Joachim Rohdin få det att lossna lite.

Farhågan inför säsongen besannades för Frölunda

Joel Lundqvist i andrakedjan? Det kan bli verklighet i Frölunda.
Joel Lundqvist i andrakedjan? Det kan bli verklighet i Frölunda.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Frölunda har slutat som sämst trea i SHL de senaste fem säsongerna. I höst har göteborgarna blandat och gett – men har bara fem poäng upp till serieledande Luleå och Färjestad.

Att hamna topp tre även i vår är alltså inte alls omöjligt, men då behöver man förstärka en lagdel som inte alls fungerat.

– De har spelat jättebra försvarsspel, bättre än förra säsongen. Men anfallsmässigt saknas det en hel del. Inte så konstigt kanske, Victor Olofsson och Carl Grundström som gjorde 27 och 17 mål förra säsongen är ju inte kvar, säger Johan Rylander, reporter och krönikör på Göteborgs-Posten.

Det var just så snacket gick inför säsongen – att Frölunda hade en defensiv stabilitet men att det var tunnare offensivt.

– Ja, det var ju farhågan kan man säga. Den har besannats. Så jag tror att de kommer värva här vid årsskiftet, att det kommer in en målskytt. Jag kan inte se att det är spelarna som redan finns i truppen, bröderna Westerholm eller Sebastian Stålberg, som ska göra målen, det kan jag inte riktigt se.

– De behöver få till ett mer kreativt och uppfinningsrikt anfallsspel, att de inte kör på samma spår. När jag var på träningen senast hade de gjort om kedjorna totalt. Filip Westerlund och Samuel Fagemo åker ju på JVM så de kanske måste göra om lite. Oliwer Fjellström får kanske chansen igen. Lundqvist var i andrakedjan. Det kan vara det som krävs, att det rörs om lite i kedjorna.

Frölunda inleder säsongens andra halva på bortais mot Timrå. Det första av tre möten på kort tid mellan klubbarna.

– Där krävs det nio poäng för att vara med i toppen, säger Rylander.

Kan de komma topp tre för sjätte året i rad?

– Det tror jag. De har ett så pass bra och stabilt försvarsspel. De har ju lett serien flera gånger under hösten. Jag tippade dem fyra inför säsongen, det är där någonstans de ligger.

Och slutspelet?

– Sämre än semifinal är inte godkänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro