ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gräl mellan svensk och serbisk polis

Anders Göransson · 29 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Serbiske polischefen Milorad Veljovic (höger) tillsammans med Serbiens inrikesminister Ivica Dacic.

Serbiske polischefen Milorad Veljovic (höger) tillsammans med Serbiens inrikesminister Ivica Dacic. Foto: Darko Cvetanoviæ/FoNet/danas


klar

Artikellänk är kopierad

  Serbisk polis riktar skarp kritik mot sina svenska kollegor: "De fick allt som behövdes för att stoppa helikopterrånet”. Men den svenska polisen värjer sig.Ett praktgräl har brutit ut mellan den svenska och serbiska polisen om vem som gjort vad för att först förhindra – och när detta inte gick – att lösa värderånet i Västberga. Serbisk polis hävdar att man tipsade de svenska kollegerna både om att rånet skulle äga rum och om vilka som skulle utföra det.– Vi gjorde verkligen allt som stod i vår makt, utom att själva åka till Sverige och stoppa rånet, säger den serbiske polischefen Milorad Veljovic till Aftonbladet.Förvåningen på serbisk sida uppges vara stor över att rånet ändå kunde genomföras.Svensk polis har redan fått hård kritik för sin insats, bland annat för att man lät sin enda helikopter slås ut under rånet. Söndagens gripanden av sex misstänkta män var därför en välkommen fjäder i hatten – men glädjen grumlas av det serbiska utspelet. Rikskriminalpolisen lämnade i går inga som helst officiella kommentarer, men en anonym poliskälla bekräftar för TT att man fått tips om rånplaner från serbisk polis, men förnekar att man skulle ha bortsett från informationen.Tipset uppges ha varit att rånet skulle ske minst en vecka tidigare och då hade svensk polis full koll på rånarna i en operation som kallades KKP 4. Den innebar bland annat att olika värdedepåer bevakades och att polisens helikoptrar tillfälligt flyttades från Myttinge i Värmdö till annan plats.– Men eftersom inget skedde blåstes operationen av och sedan skedde det ändå, fast senare, säger poliskällan.Metros rättslige expert Stefan Wahlberg tycker att polisens agerande är märkligt.– Underrättelseinformation är ju inte exakt, särskilt inte om den kommer från ett främmande land. Det kan diffa på en vecka eller en månad. Om de här uppgifterna stämmer tycker jag att polisen förtjänar kritik.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro