ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grand öl & mat – som New York fast i Malmö

Karin Ericson · 6 Dec 2012
Uppdaterad 8 Dec 2016

Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Tidigare var den asfalterade gården på Möllan ett tillhåll för nattdjur och svartklubbar. Och klubbfolket fortsätter att samlas på Grand.

klar

Artikellänk är kopierad

En restaurang gömd på en innergård och ett omåttligt populärt mingelställe för det unga festmalmö, med musselsoppa och spädgris, bra ölsortiment och hög ljudnivå.
En restaurang gömd på en innergård och ett omåttligt populärt mingelställe för det unga festmalmö, med musselsoppa och spädgris, bra ölsortiment och hög ljudnivå.

Det finns en asfalterad innergård i Malmös ruffa Möllan som jag främst känt till som en plats för reklamfotografer, dansstudios, replokaler och svartklubbar med minimal house som förr tog vid då klubbarna stängde.

Öl serverades i plastglas för småpengar, rökning var tillåtet och vakterna hade inte direkt någon licens. Kändisspotting i form av The Ark-medlemmar och korta rappare gick ofta att göra på gården som var en festpunkt i den del av Malmö där klubblivet pulserat hårdast de senaste åren. Det har lugnat ner sig här och svartklubbarna har flyttat till andra adresser. Men det är inte tyst. För plötsligt valde en krögare att öppna en restaurang precis här.

Det kändes omöjligt men redan från öppningsdagen ringlade sig kön lång utanför. Hade det varit i ett helt annat land hade jag tyckt det var nervpirrande häftigt. För om man inte känner till stadens alla gator är detta en gömd krog. En järntrappa utanpå fasaden leder upp till restaurangen och det går inte att få mer NY Meatpackingkänsla i Malmö än så.Väl inne öppnar sig en stor restaurang med inredning i petrol och dova färger, låga soffor, mjuk matta i mitten och skira tyger som tar dig till en hotellobby i kommunismens Polen. Ännu en 50-talskrog. Alla ljud och röster studsar mot väggarna och formar en näst intill outhärdligt slamrig ljudnivå. Alla pratar om den. Ljudnivån. Det låter som på en skolgård och det enda som saknas är pingisljuden. Om det finns musik hör vi den inte. Efter en timmes försök till konversation är halsen hes.

Grand öppnades av samma ägare som det populära Tempo. Flera av rätterna har fått följa med. De vegetariska kroppkakorna till exempel som får mig att gärna välja bort kött och fisk för en kväll. De är inte är lika perfekta här men mycket goda. Med rökt svamp, grillad spetskål och rårörda lingon och lagom mycket deg. Menyn fortsätter med rätter som ostron och terrin på kyckling och anka som jag snarare skulle kalla krämig pastej.

Spädgrisen har en fin krispig yta men ett så fint och ungt kött kunde varit mycket saftigare. Tillsammans med de hårda puylinserna blir rätten torr och tråkig. En besvikelse.För ölälskaren och minglaren är Grand platsen. När maten tar slut har halva Malmös uteliv samlats för att snart gå vidare ut i klubbnatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro