ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Granen en dödsfälla på sekunder – så undviker du julens brandhärdar

Tomas Lundin · 13 Dec 2014
Uppdaterad 13 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

På mindre än en minut förvandlas granen från ljuskälla till dödsfälla. Videon visar hur lätt elden sprider sig från en kortsluten ljusslinga.

I videon från amerikanska kampanjen Fire Kills sprider sig flammorna från granen och upp i taket. Inom några sekunder är branden så kraftig att du inte har en chans att släcka den själv. Videon är en påminnelse om att inte gå och lägga dig med ljusen tända i granen om olyckan skulle vara framme.

Samtidigt varnar Brandskyddsföreningen särskilt för brandfaror vid ljusets högtid Lucia. 

”Ett luciatåg kan innehålla över 50 tända ljus, men ofta finns bara en hink vatten på plats i händelse av en olycka.”, säger brandingenjören Cecilia Uneram.

Totalt sker sju av tio bränder under julmånaden till följd av julljus, enligt Brandskyddsföreningen. De flesta under advents-söndagar och helgdagar. Särskilt farligt blir det när det är ljust ute och vi har tända ljus eftersom det är lätt att glömma bort. 

För att slippa tänka på att dra ur och sätta i sladden till julgransbelysningen tipsar Brandskyddsföreningen om att skaffa en timer för några tior som kopplar på och av strömmen.

Foto: Youtube/Fire Kills
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro