ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grannar stämmer asylboende på 127 000 – för att barnen spelade fotboll

Karolina Skoglund · 27 Jan 2015
Uppdaterad 27 Jan 2015

En tomtägarförening på Värmdö har stämt ett flyktingboende på 127 000 kronor. Detta eftersom asylsökande, ensamkommande flyktingbarn spelat fotboll och vistats vid en badstrand på föreningens mark.

klar

Artikellänk är kopierad

Fagerdala vårdhem t.v. Den högra bilden är en genrebild.
Fagerdala vårdhem t.v. Den högra bilden är en genrebild.Foto: Fagerdala vårdhem/TT

Fagerdala vårdhem öppnade i våras och tar emot ensamkommande, asylsökande pojkar mellan 14 och 18 år. Efter att barnen som bor på hemmet spelat fotboll och badat på mark som ägs av en privat tomtägarförening kräver grannarna nu hemmet på 127 000 kronor, skriver NVP.

Summan har man räknat ut genom en taxa på 500 kronor per timme för fotbollsplanen samt 75 kronor per person för ”inträde” på badstranden.

– Ja vad tänker man? Det är så tråkigt alltså.  Är det så här man vill hjälpa flyktingar och isolera dem genom att inte låta den inte använda allemansrätten? Man vill inte se dem här helt enkelt. Det är vad det handlar om, säger Jonatan Asghodom, behandlingsassistent och delägare i  Fagerdala vårdhem, till Metro. 

Enligt honom rör det sig om totalt sex pojkar. Vårdhemmet har inte velat berätta för dem om grannarnas stämning, då de inte vill involvera dem i onödan.

– Det är vinter nu ändå, så de kan ändå inte spela fotboll eller bada. Dessutom tror våra jurister att vi har goda chanser i detta fall, eftersom det handlar om allemansrätten. 

Enligt  Fagerdala vårdhem har de erbjudit sig att betala tomtägarföreningen för att bada och spela fotboll på marken. Något som  Michael Ideström, ordförande i tomtägarföreningenm förnekar.  – De återkom aldrig till oss om betalning, trots att vi var måna om att de skulle tas emot med öppna armar. De körde igång ändå. Då blev vi lätt irriterade, säger han till NVP och fortsätter:

– Vår stämningsansökan handlar om äganderätten. Vi måste se till våra medlemmars intresse. Tänk om det skulle komma 30 företag till i området som använder våra anläggningar.

Ärendet ska uppi Nacka tingsrätt men något datum är ännu inte fastställt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro