ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Granskning av Akilovs mobilkontakter: "Tyder på att dådet samordnades från Mosul"

Malin Jansson · 2 Feb 2018
Uppdaterad 2 Feb 2018
Sammanlagt har Akivol haft chattkonversationer med tolv profiler som åklagaren beskriver som "terrorrelaterade".

Sammanlagt har Akivol haft chattkonversationer med tolv profiler som åklagaren beskriver som "terrorrelaterade". Foto: Frankie Fouganthin


Enligt åklagaren är Rakhmat Akilovs utländska terrorkontakter oidentifierade – men en granskning som TT deltagit i visar att spåren pekar mot högt uppsatta IS-företrädare i Irak.

klar

Artikellänk är kopierad

TT har tillsammans med redaktionen på Radio Free Europe/Radio Liberty (FRE/RL), som är specialiserad på Centralasien, granskat Rakhmat Akilovs chattkonversationer.

Sammanlagt har Akivol haft chattkonversationer med tolv profiler som åklagaren beskriver som ”terrorrelaterade”. Själv har Akilov sagt att han haft kontakt med två personer under dådet på Drottninggatan och att en av dem kallar sig Abu Osama Noraki.

Många av konversationerna har skett via appen Zello men enligt åklagaren är Akilovs utländska terrorkontakter oidentifierade. Användarna kan registrerar sig anonymt och det är svårt att veta exakt vilka som ligger bakom varje enskilt konto.

Nyhetsredaktionernas granskning visar dock att personerna bakom använder smeknamn som är identiska med dem som flera sedan tidigare kända IS-ledare använder – kartläggningen pekar mot Irak.

– Det tyder på att dådet samordnades från Mosul i Irak av högt uppsatta icke-arabiska ledare inom Islamiska staten, säger FRE/RL:s reporter Sirojiddin Tolibov, som länge granskat IS-anhängare från de centralasiatiska länderna, till TT.

Enligt honom ska Abu Osama Noraki vara ett smeknamn som används av en känd IS-ledare från Tadzjikistan och flera av de konton som kan knytas till Akilovs kontakter ska fortfarande vara aktiva.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro