ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Granskning av näthatet: "Förvånande att se kvinnor över 65 skriva grova saker"

Filip Joelsson · 26 Feb 2018
Uppdaterad 26 Feb 2018
Nätverket Näthatsgruppen förvånas över att kvinnor över 65 år skriver grova saker på nätet.

Nätverket Näthatsgruppen förvånas över att kvinnor över 65 år skriver grova saker på nätet. Foto: IBL


Nätverket Näthatsgranskaren, som granskar hatet på bland annat Facebook, förvånas över att många av dem som dyker upp i deras sökningar är kvinnor över 65. Det skriver Svenska Dagbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Nätverket Näthatsgranskaren består av jurister, före detta poliser och systemutvecklare som tillsammans granskar hot och hat på sociala medier. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar man bland annat att man fångat upp näthat från relativt många kvinnor över 65.

– Vi blev förvånade över att se damer över 65 år skriva väldigt, väldigt grova saker på Facebook, säger Näthatsgranskarens projektledare Tomas Åberg, som tidigare arbetat som polis, till tidningen.

En av anledningarna tros vara bristen på källkritik hos målgruppen i fråga.

– Vi tror att det beror på bristande källkritik, att många inte är vana vid falska nyheter på internet om bland annat äldre människor som påstås ha blivit slagna av invandrare när de i själva verket skadat sig på andra sätt. De här kvinnorna är själva offer för de falska nyheterna då de skapar en stor otrygghetskänsla hos dem, säger Tomas Åberg till SvD.

Antalet åtal om hets mot folkgrupp ökade förra året, och en stor anledningen till det är att Näthatsgranskaren ser till att hat som kan klassas som bland annat hets mot folkgrupp anmäls. Nätverket sparar bilder av inlägget och fastslår användarnas identitet, varpå uppgifterna skickas till polisen. Förra året gjorde nätverket 800 anmälningar på det viset.

Hittills har anmälningarna resulterat i 77 åtal om hets mot folkgrupp, enligt SvD.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro