ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Granskning: Här är tränarna som utnyttjar barn sexuellt

Linnea Johansson/Johan Wikén · 15 Maj 2017
Uppdaterad 15 Maj 2017
De sju domarna visar en mörk baksida av idrotten med ledare som utnyttjar barn som är i beroendeställning till dem.

De sju domarna visar en mörk baksida av idrotten med ledare som utnyttjar barn som är i beroendeställning till dem. Foto: Alamy


Metro har gått igenom sexbrottsdomar från de senaste åren. Här är sju fall som alla har en sak gemensamt – de handlar om tränare som har utnyttjat sin position för att kunna förgripa sig på barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Fotbollstränare, 31 år

Brott: Grov våldtäkt mot barn.Offer: Tre unga pojkar.Dom: April 2017 i Solna tingsrätt.Straff: Åtta års fängelse.

Med hot och våld förgrep sig den 31-åriga mannen på de tre pojkarna vid sammanlagt 30 tillfällen. Han var fotbollstränare för barnen, som var mellan tio och 14 år gamla.Vid ett tillfälle tryckte han en kniv mot en av pojkarnas hals och tvingade denne att klä av sig, enligt domen. Vid ett annat tillfälle puttade han ner en av dem i en säng, höll fast armarna och tvingade till sig ett samlag.Pojkarna skrämdes till tystnad. Bland annat genom att fotbollstränaren hotade med att han hade film på hur de utförde sexuella handlingar och skulle ”skämma ut dem” om de berättade.31-åringen nekade till alla sexuella handlingar. Men tingsrätten dömde honom till åtta års fängelse. Domen kan fortfarande överklagas, men ingen överklagan har ännu kommit in till hovrätten.

Tennistränare, 54 år

Brott: Grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering med mera.Offer: En ung flicka.Dom: Mars 2017 i Södertörns tingsrätt.Straff: Ett år och tio månaders fängelse.

Det var när den då 14-åriga flickan synkroniserade sin mobil med familjens dator som hennes familj upptäckte en omfattande chattkonversation med tennistränaren. Enligt familjen förekom det flera bilder där dottern utförde sexuella handlingar. Det fanns även nakenbilder på tränaren i konversationen.Ett exempel på ett meddelande från tränaren: ”Skulle så gärna vilja se din när du särar lite på den med dina fingrar så att jag kan se”.Den 53-åriga tennistränaren nekade till samtliga gärningar och menade att det var en jargong han hade med flickan. Men tingsrätten fällde honom för brotten. Eftersom han utnyttjat sin ställning som flickans tränare bedömdes gärningarna som grova.Domen är överklagad till Svea hovrätt som nu handlägger ärendet.

Kampsportstränare, 27 år

Brott: Våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn.Offer: Två minderåriga flickor.Dom: November 2016 i Attunda tingsrätt.Straff: Två och ett halvt års fängelse.

Den 27-åriga mannen var tränare för den unga flickan. Han umgicks även med hennes familj privat. Tränaren och flickans relation övergick dock i mer än bara vänskap. Inget tvång ska ha använts, men på grund av att flickan var under 15 år räknas det som våldtäkt mot barn.Kampsportstränaren utsatte även en annan minderårig flicka för sexuella övergrepp i hennes hem. Flickan har enligt förundersökningen mått mycket dåligt över detta, från början vågade hon inte berätta för någon eftersom tränaren hade sagt att han då skulle ”hamna i trubbel”.27-åringen dömdes mot sitt nekande för brotten.Domen har överklagats och förhandlingar i Svea hovrätt inleds i veckan.

Kampsportstränare, 52 år

Brott: Våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt ofredande, barnpornografibrott med mera.Offer: Tre unga flickor.Dom: Juli 2015 i Svea hovrätt.Straff: Fyra och ett halvt års fängelse.

Mannen, som nu är 52 år, hade upprepade samlag med en flicka som var under 15 år. Samtidigt var han hennes tränare i en kampsport. Enligt åklagaren ska det inte ha skett något tvång, men på grund av flickans låga ålder räknas det som våldtäkt. Samlagen fortsatte efter att flickan fyllt 15 år. Eftersom mannen var hennes tränare – samt ägde klubben där hon tränade – rubricerades det som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.52-åringen har även lurat en annan ung kvinna att klä av sig genom att säga att det var idrottsmassage – för att sedan filma henne. En tredje flicka, som var 13 år, utsattes även för tränarens fotografering.Kampsportstränaren dömdes mot sitt nekande till fängelse.Mannen fälldes redan 2007 för liknande brott. Då hade han delat hotellrum med en 13-årig flicka som han sedan inlett en sexuell relation med.

Fotbollstränare, 25

Brott: Våldtäkt mot barn, olaga hot, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering med mera.Offer: 18 unga offer.Dom: Augusti 2014 i Göta hovrätt.Straff: Fem år och sex månaders fängelse.

Totalt åtalades den nu 25-åriga mannen för brott mot 18 unga personer. De flesta hade någon koppling till honom, ofta för att han varit fotbollstränare för dem eller dömt deras matcher.Dels dömdes han för flera fall av våldtäkt mot barn, dels fälldes han för att ha förmått minderåriga att filma sig när de utförde sexuella handlingar.Tränaren har berättat att han under flera års tid haft ett tvångsmässigt beroende av att sexchatta och han uppgav falsk identitet när han lurade barnen.

Löptränare, 57 år

Brott: Grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.Offer: En ung pojke.Dom: Oktober 2013 i hovrätten för nedre Norrland.Straff: Tio månaders fängelse.

Det var när mannen var i 40-årsåldern som han blev löptränare åt den då 15-åriga pojken. Men det var först över tio år senare som vittnesmålet om deras sexuella relation kom fram. Detta efter att Patrik Sjöberg gett mod åt flera idrottare att berätta om övergrepp de varit med om under sina ungdomsår.Löptränaren har erkänt att de hade sexuellt umgänge under en period, han menade dock att det inte funnits någon beroendeställning gentemot honom. Men det ansåg både tingsrätt och hovrätt att det fanns.

Fotbollstränare, 54 år

Brott: Sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.Offer: En ung flicka.Dom: Januari 2012 i hovrätten för västra Sverige.Straff: Fyra månaders fängelse.

Den 15-åriga flickan ska ha sett sin fotbollstränare som en fadersgestalt. Men vänskapen övergick i en sexuell relation. Mannen ska bland annat ha köpt sexleksaker till dem i Ullared, enligt förundersökningen.Den nu 54-åriga mannen ska även ha hotat att ta livet av sig och i så fall låta flickan förklara för fotbollslaget vad som hade hänt. Flickan har sagt att hon gjorde som han ville för att hon såg upp till honom och för lagets skull.Fotbollstränaren förnekade inte att de haft sex, men han nekade till att det var brottsligt eftersom han inte ansåg att flickan varit beroende av honom. Tingsrätten och hovrätten höll inte med och dömde tränaren till fyra månaders fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro