ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Granskning: Våldet mot kronofogdar ökar

Mikael Hellmyrs · 23 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Klicka på grafiken för att göra den större. 

Klicka på grafiken för att göra den större. 


klar

Artikellänk är kopierad

Kränkningar, hot och våld – kronofogdens vardag blir allt hårdare. – Det kan vara tufft att komma hem till en psyksjuk som har knivar över hela lägenheten, säger en exkronofogde. I början av 90-talet sköts två kronofogdar ihjäl i Småland i samband med ett rutin-ärende. I år väntas antalet rapporterade incidenter hos kronofogden hamna runt 1 000 – nästan en fördubbling jämfört med 2006. Överlägset oftast drabbas tjänstemän som arbetar med indrivningsärenden. – De i frontlinjen kan komma och knacka på dörren för att titta om man har några utmätbara saker. Kan man inte komma överens kan det hända att situationen går överstyr och tjänstemannen blir hotad eller attackerad, säger Mats Kajler, säkerhetschef på kronofogdemyndigheten.  Det handlar bland annat om kränkningar, självmordshot, mordhot och våld. Vid ett tillfälle knuffades en anställd våldsamt ut genom en dörr. En annan skulle hämta en husbil men ägaren vägrade samarbeta och slog istället sönder fordonet. Orsakerna till att antalet incidenter ökar är flera.– Vi har mer kundkontakter än tidigare och vill att allt ska polisanmälas. Sedan är det ett hårdare samhällsklimat också, säger Mats Kajler.

Fick motorsåg kastad efter sig

Hans Ihrén, 40, jobbade 19 år på kronofogdemyndigheten. – En dag skulle jag driva in två skogsmaskiner från en kille i Östersundstrakten. Han blev arg, flög på mig och kastade en motorsåg mot mig. Jag polisanmälde honom för våld mot tjänsteman men han fick bara dagsböter, säger Hans Ihrén. Vid ett tillfälle besökte han en psykiskt instabil man. – Han hade en hund som kände av den hotfulla stämningen och bet mig i knävecket, säger Hans Ihrén, som ofta hade polis med sig. Utöver fysiskt våld blev det även obehagliga samtal innan Hans Ihrén för sju månader sedan sadlade om till jobb på bank. Det berodde inte på arbetssituationen. – Visst är det en obehaglig utveckling, jag känner även flera som hotats verbalt. Anställda inom kronofogdemyndigheten vill av rädsla inte tala öppet om hot och våld. En anonym exkronofogde säger:– Förr kunde man prata ölgubbarna till rätta och arbetsområdena var mindre. Nu åker de som jobbar ofta på en käftsmäll. 

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro