ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gränspolisen efter gripandet på kyrkolägret: "Finns inga fredade zoner"

Hugo Ewald · 27 Aug 2017
Uppdaterad 27 Aug 2017
Svenska kyrkan kritiserar nu gränspolisens tillslag.

Svenska kyrkan kritiserar nu gränspolisens tillslag. Foto: Johan Nilsson/TT


Under fredagen fördes fem papperslösa barnfamiljer bort av ett trettiotal poliser under ett läger arrangerat av Svenska kyrkan. – Det finns inga fredade zoner, säger Leif Fransson, operativt ansvarig inom gränspolisen, region Syd, till Sydsvenskan.

klar

Artikellänk är kopierad

Under ett familjeläger som Svenska kyrkan i Malmö anordnade för papperslösa familjer under fredagen avbröts aktiviteten av att ett 30-tal poliser dök upp, utan att kyrkan informerats. Två timmar senare hade fem av sex familjer förts iväg. Några till Rättscentrum i Malmö, övriga till ett förvar.

Ingripandet under fredagen kunde äga rum efter att polisen fått tips om att flera efterlysta familjer var samlade på kyrkans läger.

– De var väldigt skärrade, inte minst barnen, säger Per Kristiansson, präst i Malmö och ansvarig för familjelägret, till TT.

Sydsvenskan har länge följt en av familjerna som fördes bort under fredagen.

– Alla barnen började gråta. Jag sa till polisen att de behandlade oss som kriminella och terrorister. Jag har läst att polisen i Sverige har för lite resurser för att bekämpa brott. Att då ta 30 poliser för att ta sex barnfamiljer är galet, säger pappan i familjen till tidningen.

Svenska kyrkan kritiserar nu gränspolisens tillslag, då man menar att kyrkans verksamhet skulle vara fredad av den så kallade kyrkofriden. Den icke lagstadgade kyrkofriden innebär att myndigheter inte ska ingripa i en kyrkomiljö.

Gränspolisen själva menar dock att det är en absurd tanke att kyrkans verksamhet skulle vara fredad.

– Det blir ju en absurd situation om kyrkans män på allvar hävdar att det råder kyrkofrid så fort de finns på plats. Då skulle ju hela Sverige vara en fredad zon, för även kyrkans män rör väl sig ut på gator och torg. Det finns inga fredade zoner, säger Leif Fransson operativt ansvarig för gränspolisen i region Syd, till Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskan var det hösten 2016 som gränspolisen region syd för första gången utnyttjade den 17:e kapitlet i Utlänningslagen som ger de rätt att begära ut uppgifter från socialnämnden för att kunna verkställa utvisningar. Metoden används i flera delar av landet men är kritiserad av flera människorättsorganisationer.

Polisen har rätt att sätta hela familjer i förvar om en utvisning kan verkställas inom 72 timmar.

pil
Fakta: Inre utlänningskontroll

Gränspolisen har i uppdrag att göra så kallad inre utlänningskontroll inom Sveriges gränser. Det innebär att polisen kontrollerar att utländska personer laglig har rätt att vistas i Sverige.

Kontrollerna görs mer riktade mot platser och efter tips om att en person som tros vistas illegalt i Sverige befinner sig där.

Inre utlänningskontroller genomförs ibland också i samband med en trafikkontroll eller en brottsutredning.

Källa: Gränspolisen

TT

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro