ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gränspolisen: "Full förståelse för att någon tar illa vid sig"

Frida Sundkvist · 25 Feb 2013
Uppdaterad 25 Feb 2013

Foto: Scanpix


Polisen prickar bara rätt i ett fall av tio i jakt på papperslösa som måste lämna landet. Chefen på gränspolisen i Stockholm har förståelse för att någon kan ta illa upp. "I kontrollverksamheter ingår det att kontrollera folk", säger Peter Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Så många som 91 av 100 som kontrolleras i en så kallad inre utlänningskontroll i Stockholm har alla papper i ordning och får vistas i Sverige, avslöjar Metro i dag.

– Det är nästan tio procents träff. Förra året verkställde vi över 2 000 personer som hade beslut på att de inte får stanna här. Men vi är inte nöjda med tio procent, säger Peter Nilsson, chef på gränspolisen i Stockholms län, till metro.se.

Tror du att någon som kontrolleras tar illa vid sig?– Absolut, jag har full förståelse för att någon som kontrolleras tar illa vid sig. Men vi kan inte bara kontrollera dem som inte har rätt att vistas här. 

Enligt Peter Nilsson är det oundvikligt att personer som har rätt att vistas här kontrolleras i en inre utlänningskontroll. 

– I kontrollverksamheter ingår det att det kontrollera folk, i det här fallet även personer som har rätt att vistas här, säger han.

Gränspolisen i Stockholm har genom en heldagsutbildning tränats i utlänningslagstiftningen där även frågor om bemötande ingick. 

– Vi har flera gånger gått igenom hur mångfacetterat det här området är. Vad vi driver hårt är att vara väl godkända på bemötandedelen, säger han.

– Att vi kontrollerar någon som inte är här illegalt, det kommer vi inte ifrån. 

Kontrollerar ni någon baserat på en fördom om hur en papperslös ser ut?– Nej, bara utseende och språk är inte tillräckliga grunder för en kontroll. 

Gränspolisens huvudsakliga arbetsområde är arbetsplatskontroller och även krogkontroller tillsammans med Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket. 

– Kontrollerna i tunnelbanan är en mycket liten del av det totala antalet kontroller. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro