ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gratis är gott!

Elisabeth Nilsson · 15 Feb 2011
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: All Over Press/Scanpix


Här är Stockholms bästa sommarnöjen

klar

Artikellänk är kopierad

Semestern brukar ofta lämna stora hål efter sig i plånboken. Men så behöver det inte vara, runtom i Stockholm finns massor med saker att hitta på – helt gratis!

Varför inte gå på teater i Vitabergsparken, se det legendariska punkbandet Buzzcoks eller finna inre ro med Qigong? Metro ger dig listan på sommarens bästa gratisnöjen.

För festivalälskaren

Go08, 8 augusti.En fullspäckad dag med gratisaktiviteter runt om i Stockholm som börjar med att Globen bjuder på frukost och karaoke för barnfamiljer. Under dagen uppträder massor med kända artister på Medborgarplatsen och i Kungsträdgården där man också kan följa OS-invigningen på storbildsskärm.  Du kan bland andra se Rock Olga, Patrik Isaksson, Stephen Simmonds, legendariska punkbandet Buzzcoks och Kleerup med gäster. Under kvällen förvandlas Stadshuset till en stor dansbana och Stureplan till Lounge. Kvällen avslutas med fyrverkeri över Strömmen.Hela programmet, klicka här.UNG 08, 12 – 16 auguti.En av Europas största ungdomsfestivaler arrangeras återigen i Kungsträdgården. Programmet är fullspäckat med massor av happenings. Till exmpel kan du leva ut dina journalistdrömmar i festivalredaktionstältet och spela tv-spel i gamezone. Den 15 augusti anordnas ett jättelikt disco med DJ show och under dagarna kan du se lyssna på artister som Slagsmålsklubben och Hoffmaestro & Chraa. På Ung08:Live får unga, osignade artister chansen att visa upp sig inför tusentals människor på Stora Scen i Kungsan. För hela programmet, klicka här.

PRIDE

I år blir det inte bara Stockholm Pride, utan EuroPride, då Stockholm står som värdstad för det jättelika evenemanget. Räkna med att Pride blir större än någonsin med tillströmmande gäster från Europas alla hörn. Uppträdanden, utställningar och happenings kommer att pågå runt om i stan. Festivalens höjdpunkt – Prideparaden – är helt gratis och ett måste för alla som gillar folkfest och färgstarka människor.För hela programmet, klicka här.

Foto: SCANPIX

För den hurtiga

Indiegympa Äntligen kan alla pop-snören sporta utan att skämmas och tycka det är töntigt. Med rörelser inspirerade från klassiska musikvideor och schlagerförbud i högtalarna förvandlas gympan till en fest. Mellan 12 juni och 17 augusti ordnas det ett flertal indiegympa-pass på Kulturhusets tak.För mer information, klicka här.

Qigong - Morgonträning i Kungsträdgården.För 7:e året ordnar Gröna Draken QiGong-träning i Kungsträdgården. Få en skön start på dagen genom att delta i morgonträning av qigong. Varje tisdag och torsdag mellan klockan 9 - 11 vid Karl XII:s torg. 1 juli till 21 augustiCapoeiraUnder sommarlovet kan du pröva på och slipa på dina capoeira färdigheter på Etnografiska museet. Capoeira är en afro-amerikansk kampspor med inslag av dans, sång, rytm, kamp, lek och filosofi. Idag är det Brasiliens nationalsport, jämte fotbollen. Varje lördag 14 juni – 24 augusti klockan 14.30.Jympa med Friskis & Svettis.Vad är en sommar utan hurtig musik och flåsande människor  i stadens parker? Friskis & Svettis kör jympa i parker över hela Stockholm. Ta tag i det dåliga samvetet och bli en friskus under semestern.För mer information klicka här

Foto: All over press

För den filmsugne

Sommarlovsbio på Medborgarplatsens bibliotek.Medborgarplatsens ungdomsbibliotek ordnar gratis filmvisning varje vardag kl 15.30. Under sommaren kan du bland annat se Simpsons: The movie, Ratatouille, Hata Göteborg och The Bourne ultimatum.  Alla filmer, klicka här.Sommarbio i TantolundenDen 13-17 augusti visas fem filmer på temat Revolutionsromantik i Drakenbergsparken i Tantolunden. Under fem sommarkvällar kommer filmälskare i alla åldrar att få se Marie Antoinette krönas och avsättas, Che Guevara köra hoj genom Sydamerika, James Dean göra ungdomsrevolt, det svenska kollektivet i Tillsammans och se rasmotsättningarna explodera i Brooklyn. Filmerna startar när mörkret faller kl. 21.00 men redan kl. 19.00 börjar Drakenbergsparken i Tantolunden att fyllas.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX

För den nyfikne

Kungliga biblioteket, Sveriges nationalbibliotek, är ett Mecka för den vetgirige. Den som vill kan enkelt spendera veckor här med att utforska bibliotekets samlingar. KB har sedan 1661 samlat in i stort sett allt som trycks i Sverige (till och med reklam) och det mesta går att beställa fram.

98 hyllkilometer av publicerad text finns att utforska. Känn historiens vingslag slå genom att titta på dagstidningar på mikrofilm,blädra i en Kalle Anka från 60-talet eller beställa fram handskrifter från 1700-talet. Det enda du behöver göra för att utforska denna kulturskatt är att skaffa ett bibliotekskort.

Mikrofichearkivet i källaren är också en höjdpunkt. Här finns så gott som alla svenska tidningar bevarade. Att läsa kvällstidningslöpsedlar från 1940-talet är stor underhållning. Eller vad sägs om: "Spritatlet drack 2 liter på en timme" och "Bonde sålde sin själ till djävulen för att rädda ko, dog dagen efter".

Stockholms stadsmuseum är det gratis inträde alltid. Lär dig nya och roliga saker om vår huvudstad.

Cornelis Vreeswijkmuseet i Gamla Stan har fritt inträde alla öppetdagar. Lär dig mer om en av Sveriges största skalder.

De flesta av Stockholms andra museer har gratis inträde för ungdomar under 18. Har myndighetsdagen passerat så är det flera museer som har gratis inträde vissa dagar och tider i veckan, här är ett urval.Historiska museet, gratis torsdagar mellan 16-20.Tekniska museet, gratis onsdagar 17-20.Arkitektmuseet, fri entré på fredagar.Nordiska museet, fri entré för alla på onsdagar kl 16–20

Besök något av alla Stockholms bibliotek. Du kan inte bar låna böcker till läsning i hängmattan eller solstolen utan även läsa dagstidningar,tidskrifter och låna film samt musik gratis.

Foto: Scanpix

För den som vill ta en svängom

Conga i Kungsan, 8 juli till 10 juliKubanska rytmer med Cumbé, Club El Benny och Radioclave intar Kungsträdgården under tre julikvällar. Skaka bort den svenska stelbentheten och pröva på att dansa salsa med danslärare från kubaTisdag, onsdag, torsdag kl. 17.00 - 19.00Argentinsk tango i KungsträdgårdenTvå måndagar i följd dansas det tango i Kungsan. Första timmen blir det prova på med instruktörer från tangoföreningen och därefter allmändans. 7 och 14 juli klockan 18 – 21 på dansbanan framför stora scenen i Kungsträdgården.

Hanna Ahlström i "Det går an" på Parkteatern.
Hanna Ahlström i "Det går an" på Parkteatern.Foto: Markus Gårder

För den teatraliske

ParkteaternHela sommaren, hela Stockholm och alltid fri entré i Stockholms parker varje sommar sedan 1942 - det är Parkteatern!Sommaren 2008 bjuder Parkteatern på två egna produktioner - en dansteatermusikal med Jacques Brels musik och Carl Jonas Love Almqvists Det går an i ny dramatisering. Folkoperan och Parkteatern samarbetar för första gången runt en operaföreställning, Gianni Schicchi som spelas i Vitabergsparken i augusti. Dessutom spelas ett urval av generös barnteater, drygt 20 gästspel, fem konserter, gästspel från tre av Sveriges största danskompanier, singer/songwriters, streetdance och mycket mer.För fullständigt program, klicka här.

Södermalm.
Södermalm.Foto: SCANPIX

För upptäckaren

Upptäck Södermalm bortom krogarna med karta i högsta hugg. På Stockholms turistbyrå i Kungsträdgården och på Stadsmuseet går det att hämta en karta med roliga sevärdheter och utflyktsmål.

Foto: SCANPIX

Fiskeutflyckter från Skeppsholmen.Varje vardag fram till 10 augusti kan du pröva på fiskelyckan på Skeppsholmens ungdomsgård, mittemot Vasamuseet. Flera korta och längre utflykter görs med båt varje vecka. Spö och drag kan du låna på plats. Arrangören säger till metro.se att de redan under premiärveckan fått upp fullt med gädda och gös. Riktar sig främst till dig som är mellan 10 och 17 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro