ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Gratis solenergi efter 10 år

Matilda Bjerlöw · 23 Mar 2013
Uppdaterad 23 Mar 2013
Gratis solenergi efter 10 år

Gratis solenergi efter 10 år Foto: Scanpix


Åtta av tio svenskar vill att Sverige satsar mer på solkraft de närmaste åren och solelen har aldrig varit så billig som nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Tack vare att Kina satsar så mycket på att tillverka solceller har priserna rasat de senaste åren. I dag kostar det ungefär 15 kronor per watt att installera solceller, och man betalar hela installationen på en gång till ungefär samma summa som vanlig el kostar under tio år.

– Så på tio år får du tillbaka pengarna du lagt ut, och sedan har du gratis el i ungefär 30 år, säger Johan Ehrenberg, som själv installerade sin första solcell för 43 år sedan.

Men bara 1   000 svenskar har hittills installerat solceller hemma, jämfört med två  miljoner i Tyskland.

– Vi lever i ett land där vi tror att vi inte har sol, men vi har lika mycket sol som Tyskland och Danmark, säger Johan.

Enligt en ny undersökning från Svensk Energi vill åtta av tio att Sverige satsar mer på detta – mer än vind, biomassa, vatten och kärnkraft. 16 procent av villaägarna i undersökningen kan själva tänka sig att sätta upp solceller på sina tak.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro