ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Gratisapp" drog 10 000 kronor från kontot

metro · 5 Nov 2012
Uppdaterad 5 Nov 2012
"Gratisapp" drog 10 000 kronor från kontot Layan Al-Zubaidi, 4, får spela på familjens Ipad. Mamma Lina Said, Angered, berättar att hon alltid loggar ut sig så att det inte går att köpa något: ”Hon skulle lätt kunna råka köpa något annars. Hon vet ju inte att det kostar pengar”. I vagnen ligger Lamar, 1, och sover.

"Gratisapp" drog 10 000 kronor från kontot Layan Al-Zubaidi, 4, får spela på familjens Ipad. Mamma Lina Said, Angered, berättar att hon alltid loggar ut sig så att det inte går att köpa något: ”Hon skulle lätt kunna råka köpa något annars. Hon vet ju inte att det kostar pengar”. I vagnen ligger Lamar, 1, och sover. Foto: Christina Blom


De marknadsförs som gratisappar. Men när man tvingas köpa virtuella varor i spelet kan det hela bli en dyr historia.

klar

Artikellänk är kopierad

För en familj i Göteborg drogs 10 000 kronor oväntat från Visakortet efter att deras barn spelat ett gratisspel på en smartphone. 

De senaste månaderna har man på Konsument Göteborg märkt av en ökning av föräldrar som varit med om detta. Men problemet finns i hela Sverige.

– Det är förkastligt, säger Paulina Daryazadeh, konsumentrådgivare.

Även om en app marknadsförs som gratis krävs det att man köper virtuella figurer inne i spelet för att det ska fungera. När en app laddas ner godkänner man det genom att ange en kod, men det tar 15 minuter innan telefonen är låst för ytterligare köp. Under den tiden hinner barnen göra många köp inne i ”gratisappen”. Enligt Paulina Daryazadeh strider det hela mot god affärssed.

– Det är fel att säga att det är gratisspel. Sedan kan barn inte ingå avtal, i så fall är de inte giltiga.

Det är upp till konsumentverket att besluta om något ska göras år problemet.

– Vi uppmanar alltid föräldrar att göra en anmälan till Konsumentverket. Ju fler som anmäler, desto tyngre väger det, säger Daryazadeh.

Många gånger kan dock historien sluta lyckligt. I fallet med familjen och den extremt höga räkningen slapp de betala. Föräldrarna kontaktade spelföretaget och i och med att barn inte kan ingå avtal så var räkningen inte giltig. Sandra Divinyi

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro