ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grattis GW 70 år – här är sex anledningar till att vi hyllar dig

Aron Andersson · 12 Mar 2015
Uppdaterad 12 Mar 2015
Leif GW Persson fyller 70 år i dag den 12 mars.

Leif GW Persson fyller 70 år i dag den 12 mars. Foto: TT


Folkkäre kriminologen Leif GW Persson fyller 70 år i dag. Metro listar sex skäl till varför han blivit så omtyckt av svenska folket.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns många anledningar att fira Leif GW Persson. Den mest självklara är att han fyller 70 år. Men det är inte därför han blivit så omtyckt. Här är fler anledningar att älska GW. 

1. För att han var samma GW redan 1981. I den här tv-intervjun i Måndagsbörsen med Jonas Hallberg är det en betydligt yngre GW som sitter i fåtöljen mittemot. Men 36-åringen är sig lik redan då. Det är samma manér, och samma förmåga att leverera oneliners.

2. För att han har en läskig förmåga att förutspå framtiden. Inför valet hösten 2014 skrev Leif GW Persson en krönika i Expressen där han gissade valresultatet redan i augusti. Det visade sig att han var läskigt nära det korrekta resultat. 

”Samtliga åtta riksdagspartier lyckades således klara den sista spärren och säkra ännu en mandatperiod /…/ För fru Schyman och hennes väninnor gick det tyvärr inte lika bra. Några förargliga tiondelar som saknades /…/ Bäst gick det för Socialdemokraterna som fick 30 procent av rösterna”, skrev han bland annat.

Obs, bilden är ett montage.
Obs, bilden är ett montage.Foto: Montage / TT / All Over Press

3. För att han inte accepterar att bli kallad sur gubbe. I en diskussion i ”Veckans brott” anklagade programledaren Camilla Kvartoft GW för att låta som ”en sur, gammal pensionär”. Han må ha vissa karaktärsdrag som föranleder en sådan benämning men han gjorde tydligt att han inte tänkte acceptera beskrivningen rakt upp och ner. 

– Oavsett om man är en sur gubbe eller en sur kärring så kan det ju vara så enkelt att det finns sakliga skäl för att vara sur va? Och det är dem man ska diskutera, inte slänga på folk sådana där allmänna omdömen som handlar om ålder eller fetma, säger han i replikutväxlingen som följer.

– Ja, vet du jag kände att gick lite för långt faktiskt, svarar Camilla Kvartoft.

– Ja, jag tycker nog att det var ett betydande övergrepp faktiskt, säger Leif GW Persson.

4. För att han ändå kan vara en sur gubbe. När han beskriver dokusåpan ”Paradise Hotel” är det nog ändå många ungdomar som kan uppleva hans kritik som något gnällig.

– Ett antal ungdomspsykopater som för säkerhets skull är på fyllan. Som utnyttjas grovt och som kommer bli märkta för livet av det där jävla programmet, säger han i ett ”Hemma hos”-reportage i Expressen.

5. För att han står på de svagas sida. När REVA-projektet var som mest uppmärksammat och gränspolisen jagade papperslösa genom ID-kontroller var Leif GW Persson starkt kritisk.

– Att den inte drabbar sådana som dig och mig som ser ut som dalmålningar, det är en sak va. Men den drabbar selektivt och hårt, och den drabbar i nio fall av tio fel och så kan det inte va va, sa han om insatsen i ”Veckans brott”.

– Så man ska bara neka till att visa upp sitt ID då?, frågar Camilla Svartfot.

– Ja, det tycker jag man kan göra om man nu är tillhör de här nio av tio.

6. För att han suckar och frustar ljudligt när han tycker någon har fel. När Leif GW Persson och Göran Lambertz möttes i SVT:s Aktuellt för att diskutera fallet Thomas Quick blev det ett oförglömligt ögonblick. 

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro