ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grattis i förskott, kvinnor – 2205 kan Sverige vara jämställt

Karolina Skoglund · 7 Mar 2014
Uppdaterad 8 Mar 2014
Börsbolagens styrelser: 2044 Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser bestod 2013 av 22,3 procent. Med samma förändringstakt som vi haft de senaste tio åren tar det 30 år innan styrelserna har 50 procent kvinnor.

Börsbolagens styrelser: 2044 Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser bestod 2013 av 22,3 procent. Med samma förändringstakt som vi haft de senaste tio åren tar det 30 år innan styrelserna har 50 procent kvinnor.


Den 8 mars säger vi inte grattis till kvinnorna på den internationella kvinnodagen. Men vi säger grattis i förskott. År 2205 är det nämligen stor chans att kvinnorna är jämställda männen.

klar

Artikellänk är kopierad

Börsbolagens ledningar: 2065 
  17,2 procent av börsbolagens ledningar bestod 2013 av kvinnor. Om det fortsätter att öka i samma takt som under de senaste tio åren kommer ledningarna att vara helt jämställda först om 51 år.
Börsbolagens ledningar: 2065 17,2 procent av börsbolagens ledningar bestod 2013 av kvinnor. Om det fortsätter att öka i samma takt som under de senaste tio åren kommer ledningarna att vara helt jämställda först om 51 år.
Lönerna: 2079 
  Under 2012 minskade löneskillnaderna mellan män och kvinnor med 0,2 procentenheter, vilket innebar en skillnad på 13,9 procent. Räknat på en arbetsdag mellan 08-17 betyder det att män som vanligt får betalt hela dagen, medan kvinnor arbetar gratis efter klockan 15:53. Om utvecklingen fortsätter på samma sätt kommer det att ta minst 65 år innan kvinnorna också får betalt för hela arbetsdagen.
Lönerna: 2079 Under 2012 minskade löneskillnaderna mellan män och kvinnor med 0,2 procentenheter, vilket innebar en skillnad på 13,9 procent. Räknat på en arbetsdag mellan 08-17 betyder det att män som vanligt får betalt hela dagen, medan kvinnor arbetar gratis efter klockan 15:53. Om utvecklingen fortsätter på samma sätt kommer det att ta minst 65 år innan kvinnorna också får betalt för hela arbetsdagen.
Föräldraledighet: 2040 
  Av de föräldrapengar som delades ut av Försäkringskassan förra året var en knapp fjärdedel, 24,8 procent, män. Men det blir hela tiden fler och fler. Fortsätter ökningen i den takten som det gjort under 2000-talet kommer siffran att vara uppe i 50 procent omkring 2040.
Föräldraledighet: 2040 Av de föräldrapengar som delades ut av Försäkringskassan förra året var en knapp fjärdedel, 24,8 procent, män. Men det blir hela tiden fler och fler. Fortsätter ökningen i den takten som det gjort under 2000-talet kommer siffran att vara uppe i 50 procent omkring 2040.
Vab: 2205 
  Kvinnorna tar ut två tredjedelar av de cirka fem miljoner vabbdagar som tas ut varje år. För att vab ska delas lika får vi vänta i 195 år, enligt siffror som Försäkringskassan tagit fram åt Arbetet.
Vab: 2205 Kvinnorna tar ut två tredjedelar av de cirka fem miljoner vabbdagar som tas ut varje år. För att vab ska delas lika får vi vänta i 195 år, enligt siffror som Försäkringskassan tagit fram åt Arbetet.
Hemarbete: 2164 
  De senaste 20 åren har männen lagt ned åtta mer minuter per vardagsdygn när det kommer till det obetalda hemarbetet. Om det fortsätter i samma takt kommer det att ske i lika delar först om ungefär 150 år, enligt siffror som SCB tagit fram åt tidningen Dagen.
Hemarbete: 2164 De senaste 20 åren har männen lagt ned åtta mer minuter per vardagsdygn när det kommer till det obetalda hemarbetet. Om det fortsätter i samma takt kommer det att ske i lika delar först om ungefär 150 år, enligt siffror som SCB tagit fram åt tidningen Dagen.

Vi blir mer och mer jämställda, visar statistik. I just den aspekten har Sverige till och med blivit ett föredöme för andra länder. Men hur lång tid bör det ta innan vi är helt jämställda om vi fortsätter i dagens tempo?

Jämställdhetsstatistiker: ”Kommer inte bli jämställt under min livstid”

Jämställdheten går framåt. Men den gör det med myrsteg, menar Lena Bernhardtz, som arbetar med jämställdhetsstatistik på SCB. Enligt henne finns det en fråga som spelar extra stor roll när det kommer till frågor om jämställdhet.

– Det man tydligt kan se är att jämställdheten minskar när man får barn. Tittar man på föräldrarpenninguttaget så ser vi att den andel som papporna tar ut inte ökar med någon ilfart direkt. Dessutom ser man att kvinnornas frånvaro på jobbet ökar när de får barn, vilket gör att de halkar efter i lönen och så vidare, säger hon.

Ju längre papporna stannar hemma med barnen, desto mer jämställd blir familjen även senare i livet, menar hon.

– Då tenderar man att dela upp andra viktiga saker bättre, som det obetalda hemarbetet till exempel.

Kommer vi någonsin att nå jämställdhet på alla plan?

– Det hoppas jag innerligt. Jag tror inte att jag får uppleva det under min livstid, eftersom jag snart är 60. Men jag hoppas att mina barn får göra det. Samtidigt hänger ju allt på den unga generationen. De kan förändra allt ganska snabbt om de vill. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro