ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grattis matlådehjälte – så här mycket har du sparat

Linnea Carlén · 24 Sep 2015
Uppdaterad 24 Mar 2017
Medhavd lunchlåda sparar både tid och pengar.

Medhavd lunchlåda sparar både tid och pengar. Foto: TT


Att skippa utelunchen gör dig inte till miljonär, men med en medhavd lunchlåda sparar du både tid – och en hel del pengar. En snittlåda ger nästan 17 000 kr i besparingar varje år”, säger Claes Hemberg, sparekonom.

klar

Artikellänk är kopierad

Ibland kan det vara segt att göra en matlåda att ta med till skola eller jobb dagen efter, men i kristider och särskilt innan löning kan det vara en livräddare. Och visst är det ett klokt val om du i allmänhet vill dra in på utgifterna.

LÄS MER
Så länge kan du spara din matlåda

Att äta lunch ute kostar i normala fall omkring 70 till 100 kronor. En snittlunch i Sverige ligger på 86 kronor, enligt Skatteverkets uträkningar. En överkomlig summa kan tyckas, men gör man det fem dagar i veckan blir det i slutet av månaden hela 1 720 kronor.

Om du i stället tar med lunch hemifrån skulle det kosta betydligt mindre. Hur mycket du tjänar in på att ta med sig matlåda hemifrån beror givetvis på vad du äter, hur mycket och hur många gånger i veckan du har med sig matlåda.

Men en lunchlåda kostar utan ansträngning runt 15 till 20 kronor och utgår man från Konsumentverkets siffor för personer 18 till 30 år är kostnaden för medhavd lunch fem dagar i veckan cirka 373 kronor i månaden för män och cirka 287 kronor för kvinnor. Det innebär att du sparar närmare 1 500 kronor i månaden på att inte gå ut och äta, omkring 1 347 kronor i månaden om du är man och 1 433 kronor om du är kvinna.

 LÄS MER: Här exploderar hans matlåda mitt i lunchen

– Matlådorna är en bubblare i plånboken. En snittlåda ger nästan 17 000 kr i besparingar varje år. Det är enormt mycket pengar. Räkna timlönen; att ta lite av gårdagens mat och stoppa det i en matlåda. Det är riktigt bra timlön, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, till Metro.

I det långa loppet blir det alltså en ganska stor summa pengar, pengar du skulle kunna lägga på lite roligare saker.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro