ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grattis Sanna! Två ynka poäng avgjorde segern

Nina Andrén · 9 Mar 2014
Uppdaterad 4 Mar 2016
Vinnaren Sanna Nielsen anländer till efterfesten med sångfågeln i högsta hugg. (Foto: Nina Andrén)

Vinnaren Sanna Nielsen anländer till efterfesten med sångfågeln i högsta hugg. (Foto: Nina Andrén)


klar

Artikellänk är kopierad

GRATTIS SANNA NIELSEN!

Vilken rafflande omröstning det blev. Två ynka poäng avgjorde. Kontrollrummet var tvungna att räkna rösterna både en och två gånger extra för att helt säkerställa resultatet innan det ropades upp.

Sverige var i går uppdelat i antingen Team Sanna eller Team Ace. Precis som jag förutspådde hamnade 50% av svenska folkets röster på någon av de två artisterna. Resterande finalister fick småsmulor i jämförelse. Nära 1,2 miljoner telefonröster kom in under kvällen. Det är ingen rekordsiffra men visar ändå att folk engagerar sig. Tittarsiffror kommer först på måndagen.

Sanna Nielsen gjorde sitt livs uppträdande och sjöng verkligen skiten ur “Undo”. Pressrummet där jag satt och direktrapporterade stannade upp i tystnad under tre minuter. Jag fick än en gång schlagerrysningar när Sanna tog i med all sin kraft i låtens sista minut.

Bromöllas finest är så värd den här vinsten. Det var sjunde gången hon ställde upp i Melodifestivalen. Efter den snöpliga 2:a platsen 2008 då folket ville skicka “Empty Room” till Eurovision men juryn fällde henne till förmån för “Hero” har det i år känts som Sannas tur att ta hem det här. Självklart inte bara för sakens skull utan för att “Undo” är en lika stark ballad med en mer modern twist i sig. Det hade varit jobbigt att ännu en gång falla på mållinjen på grund av att juryn hade en annan favorit än svenska folket.

Två poäng alltså. Team Ace skyller allt på Tyskland som inte gav “Busy doin’ nothin’” några poäng alls. Jag tror dock att det här var det bästa som kunde hända. Sanna Nielsen är en stabil artist med en makalös pipa som kommer kunna leverera utan problem i Köpenhamn. Topp 5 i Eurovision är inte omöjligt. Ace Wilder däremot får den största hitten på hemmaplan och drar hon i rätt spakar kan låten mycket väl ta sig ut i Europa på egen hand genom “den svenska popvågen”. Hon behöver heller inte oroa sig för att ingen sång får vara förinspelad i ESC. Vi vet inte hur “Busy doin’ nothin’” skulle låta utan det extra driv som förinspelade körer ger.

Två poäng. Så jämnt har det inte varit mellan ettan och tvåan sedan 1987 då det skiljde ett poäng mellan Fyra Bugg och en Coca Cola och Högt över havet. Sicken tur för SVT att tävlingsmomentet var spännande i går för varken humorn eller shownumren var speciellt klockrena. Tänk att få vara en fluga på väggen under deras utvärderingsmöte!

Finalbidragen var å andra sidan bra mycket starkare överlag än på många år och samtliga artister gjorde bra ifrån sig när det väl gällde. Den enda som har anledning att vara missnöjd efter det här är väl Anton Ewald som kom sist hos både juryn och svenska folket. Han kom tillbaka efter förra årets fjärde plats med “Begging” för att vinna tävlingen. Besvikelsen måste vara ett faktum i hans läger. Men det bevisar bara att svenskar vill att deras popstjärnor ska kunna sjunga också. Inte bara bjuda på ett dansnummer. Det räcker faktiskt inte.

Alla artister i finalen och många av de som åkt ut i deltävlingarna var under natten på plats på efterfesten för att gratulera Sanna Nielsen och fira hennes seger. Och inte minst för att suga ut det sista ur Melodifestivalsbubblan. Sista natten med gänget, liksom. De här sex veckorna av repetitioner, förberedelser och direktsändningar varje lördag är en intensiv men väldigt rolig tid för alla inblandade. Nattens efterfest blev därför som en massiv skolavslutning när alla på morgonkanten skiljs åt och går vidare i livet. För oss som brukar åka runt på turnén år efter år är det mer som en stor släktträff. Lite skönt när det är över men sen saknar man alla människor och vill krypa in i Mellobubblan igen.

Någon borde öppna ett rehab för oss schlagerskadade reportrar, fotografer och bloggare så att vi kan slussas ut i den verkliga världen igen utan att behöva köra “cold turkey”-varianten. Christer Björkman, fixar du detta?!

Resultat i Melodifestivalen 2014:

1. Undo – Sanna Nielsen 212p 2. Busy doin’ nothin’ – Ace Wilder 210p 3. Blame it on the disco – Alcazar 110p 4. Survivor – Helena Paparizou 84p 5. Bröder – Linus Svenning 83p 6. To the end – Yohio 82p 7. Songbird – Ellen Benediktson 61p 8. Yes we can – Oscar Zia 53p 9. Efter solsken – Panetoz 33p 10. Natural – Anton Ewald 18p

Telefonröster:

1. Sanna 122p (25,8%) 2. Ace 113p (23,8%) 3. Alcazar 48p (10,1%) 4. Yohio 43p (9,2%) 5. Linus 37p (7,9%) 6. Ellen 30p (6,4%) 7. Helena 27p (5,6%) 8. Oscar 21p (4,4%) 9. Panetoz 18p (3,8%) 10. Anton 14p (3,0%)

Internationella juryn:

1. Ace 97p 2. Sanna 90p 3. Alcazar 62p 4. Helena 57p 5. Linus 46p 6. Yohio 39p 7. Oscar 32p 8. Ellen 31p 9. Panetoz 15p 10. Anton 4p

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Andrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro