ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Grattis Sumpan, ni är rikast i Stockholm

Anders Göransson · 3 Apr 2012
Uppdaterad 3 Apr 2012
Jonas Nygrens (S) Sundbyberg har störst nettotillgångar i länet. – Sundbybergarna märker att de bor i en rik kommun, säger han.

Jonas Nygrens (S) Sundbyberg har störst nettotillgångar i länet. – Sundbybergarna märker att de bor i en rik kommun, säger han. Foto: Urban Brådhe


Över 40 000 kronor per invånare. Så mycket har Sundbyberg i tillgångar. I Ekerö är däremot läget ett helt annat – de är sämst i länet med minus 6 000 kronor per invånare.

klar

Artikellänk är kopierad

Den minsta kommunen är också den rikaste. 

Sundbyberg har störst nettotillgångar per invånare av samtliga kommuner i Stockholms län, visar siffror som sammanställts för Metro av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Vi har råd att satsa på stadsmiljön, på utbyggd simhall, nya fotbollsplaner och äldreboenden. Jag tror att sundbybergarna märker att de bor i en rik kommun, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelseordföranden i Sundbyberg.

En orsak, säger han, är att kommunen behållit sitt kommunala bostadsbolag Förvaltaren med 8 000 bostäder.

– Medan andra kommuner sålde av sin allmännytta behöll vi vår. Den snabba värdeökningen gör att vi nu har mycket stora tillgångar som vi inte har realiserat, men som finns där.

Dags att sänka skatten?

– Vi har redan relativt låg kommunalskatt på 19:03 kronor. Ambitionen är att komma under 19 kronor, men det beror på konjunkturen.

När skulder och kommande pensionsförpliktelser räknats bort har Sundbybergs kommun ändå kvar tillgångar till ett värde av drygt 40 000 kronor per invånare. Dessutom har man som enda kommun i länet betalat av sina långfristiga skulder, och slipper därmed räntekostnader. Även Stockholms stad har mycket god ekonomi, med nettotillgångar på över 38 000 kronor per invånare.

För Ekerö är läget ett helt annat: minus drygt 6 000 kronor per invånare. Det är sämst i länet.

– Vi är väl medvetna om att det ser ut så här. Huvudproblemet är att vi har en alldeles för hög låneskuld, säger Peter Carpelan (M), kommunstyrelsens ordförande i Ekerö.

Den borgerliga alliansen ville nyligen sälja kommunala Ekeröbostäder just för att kunna betala av på låneskulden. Men förslaget röstades ner i en folkomröstning den 25 mars. Motståndarnas huvudargument var allmännyttans betydelse för kommunens bostadsförsörjning.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro